poskusna doba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bmia
Začetnik
Začetnik

poskusna doba

Odgovor Napisal/-a Bmia »

Zanima me, kako je pri zaposlitvi s poskusno dobo. Ali do poteka poskusne dobe si ali nisi uradno zaposlen? In ali te lahko po uspešno prestani poskusni dobi delodajalec zaposli za nazaj? :?
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Z dnem, ko začneš delati v podjetju, si uradno zaposlen in ti začne teči poskusna doba. Poskusna doba samo pomeni, da te lahko delodajalec, če ni zadovoljen s tvojim delom, lažje odpusti.
Ne vem pa kaj misliš z zaposlitvijo za nazaj, kajti z dnem, ko pričneš delati in ti začne teči poskusna doba, si tudi uradno zaposlen in s tem datumom dobiš tudi pogodbo o zaposlitvi.
Bmia
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bmia »

malo sem zmedena, ker jaz imam delovno knjižico še zmeraj pri sebi. Delodajalec mi je dejal, da se bova o zaposlitvi pogovarjala šele po uspešno opravljeni poskusni dobi, drugi pa mi pravijo, da bi že morala biti zaposlena:(
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

JA po pravilih bi vsekakor morala biti zaposlena. Na kakšen način ti bo pa izplačeval plačo, sta se kaj menila? Koliko časa pa imaš poskusno dobo?
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

To vsekakor ni po zakonu. Kajti če hočeš ti opravljati določeno delo v podjetju, moraš imeti sklenjeno neko pogodbo z delodajalcem, ali je to pogodba o delu, podjemna pogodba...Če ni tako, potem gre za delo na črno.
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Ja tudi mi imamo nekaj zaposlenih s poskusno dobo.
Zaposlili smo ih za nedoločen čas s 3 mesecno poskusno dobo ampak smo vse takoj vpisali in v delovno knjizico in prijavili in dali neto placo.

Vam niso dali prav nobene pogodbe? Le dogovor da je to poskusna doma?
Rihanna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Rihanna »

Zakon o delovnih razmerjih

2. POSKUSNO DELO

125. člen
(poskusno delo)

(1) V pogodbi o zaposlitvi se delavec in delodajalec lahko dogovorita o poskusnem delu.

(2) Poskusno delo traja največ šest mesecev. Poskusno delo se lahko podaljša v primeru začasne odsotnosti z dela.

(3) V času trajanja poskusnega dela lahko delavec odpove pogodbo o zaposlitvi s sedemdnevnim odpovednim rokom.

(4) Na podlagi ugotovitve o neuspešno opravljenem poskusnem delu lahko delodajalec ob poteku poskusnega dela izredno odpove pogodbo o zaposlitvi.

(5) V času trajanja poskusnega dela delodajalec delavcu ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi postopka za prenehanje delodajalca ali prisilne poravnave.

Se pravi na vsak način mora obstajat neka pogodba o zaposlitvi pa naj bo to za določen čas ali nedoločen... (se pravi da SI zaposlen)

Slika
Odgovori