DDV KNJIGA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
diver
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

DDV KNJIGA

Odgovor Napisal/-a diver »

Na forumu je veliko napisanega o knjiženju avansov nikjer pa ne najdem kako se knjiži v ddv knjigo. Izdani avansni račun verjetno knjižimi v knjigo I-RAC, torej izdanega računa, ki ga izdamo, ko je storitev opravljena ne knjižimo v DDV knjigo? :? Je to prav?
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Prav, če je znesek računa enak znesku avanskega računa.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Zaradi pregledanosti in pa tudi veliko programov deluje po tem principu bi jaz knjižila takole

avans na datum prejetega avansa v znesku avansa.

STORNO avans na datum izdaje računa v znesku avansa - če je avans manjši od računa- če je avans večji od računa znesek računa saj boste z razliko pokrivali drug račun ( znesek v minus )

Račun na datum izdaje računa v znesku računa
Seveda pa to velja samo za avanse za katere niso bili izstavljeni računi v istem davčnem obdobju. Takšnih avansov ni potrebno zavesti v knjigo DDV. ( Vendar jih večina podjetij vseeno vnaša, ker imajo tako narejene programe in je postopek pri vseh avansih tako isti in ni treba razmišljato o obdobjih )

Na ta način so stvari najbolj čiste in ne prihaja do napotrebnih dilem.

Pozdrav vsem,

MG
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Jaz nikoli ne storniram avansov, pač pa račun poknjižim le za razliko. Se mi zdi prav, da je sistem enak za vse avanse, neglede na obdobje kdaj pride račun in kdaj avans.
LP,
Sven Slika
Odgovori