obračun letnega dopusta in državnega praznika
Moderator: Mirko Zbačnik
obračun letnega dopusta in državnega praznika
Zanima me kako se obračuna urna postavka: letni dopust in državni praznik.
Kaj je potrebno upoštevati.
Kje lahko kaj najdeš na to temo?
lp
Kaj je potrebno upoštevati.
Kje lahko kaj najdeš na to temo?
lp
Po ZDR je osnova za dopust povprečna mesečna plača iz zadnjih 3 mesecev oz. iz obdobja dela v zadnjih 3 mesecih. Če v celotnem obdobju zadnjih 3 mesecev ni prejel vsaj ene mesečne plače, mu priprada nadomestilo plače v višini minimalne plače.
Po SKP 100% plača delavca v preteklem mesecu za poln delovni čas, ne všteva se del plače iz naslova nadur in na podlagi uspešnosti poslovanja.
Če pravilno zračunate urno postavko za dopust, je v njej že zajet dodatek za minulo delo in možni ostali dodatki, tako da dodatkov na plačo za letni dopust, praznike... ne računate še enkrat.
Po SKP 100% plača delavca v preteklem mesecu za poln delovni čas, ne všteva se del plače iz naslova nadur in na podlagi uspešnosti poslovanja.
Če pravilno zračunate urno postavko za dopust, je v njej že zajet dodatek za minulo delo in možni ostali dodatki, tako da dodatkov na plačo za letni dopust, praznike... ne računate še enkrat.
Zahvaljuejm se za odgovor. Pri nas pa delam tako, da dopust obračunam kot da bi zaposleni delal, od te postavke obračunam tudi minulo delo, za praznik pa je osnova kot če bi delal, pa brez minulega dela, zato me zanima, kje bi to prebrala, kaj je pravilno, saj sem te osnove in način obračuna prevzela od bivše delavke.