leasing in amortizacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

leasing in amortizacija

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Stroj smo kupili na finančni leasing.Osnova za amortizacijo je znesek fakture.Točko 1.19 SRS 1 dost ne razumem.Kolikšno stopnjo amortizacije vzamemo ? Amortizacijo obračunavamo po metodi enakomernega časovnega amortiziranja.

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

SRS 1.19. vam govori le o tem, kako določiti nabavno vrednost. Če imate račun, se iz računa vidi nakupna cena osnovnega sredstva. Pri določanju amortizacijske stopnje upoštevajte kriterije kot sicer (doba uporabnosti, življenjska doba itd.) oziroma tudi, ali že imate istovrstna OS v podjetju in kakšna je pri njih življenjska doba. Ne smete pozabiti na davčno priznane amortizacijske stopnje. Pri določanju amortizacijske stopnje sredstva, pridobljenega s finančnim najemom, naj ne bi bilo razlik glede na ostala sredstva, v praksi pa je velikokrat tudi tako, da je (sploh pri opremi) amortizacijska doba nekje enaka dobi finančnega najema.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Res odgovor v stilu , kakršnega sem pričakovala. ! Super ! Ja, pomisleke sem imela glede %- da morda v dobi trajanja leasinga.Ker imamo račun sem smatrala, da ni problema pri določitvi NV.Torej . če ni računa, moraš pa verjetno upoštevat 1.19.

Hvala ,
LP
Odgovori