Katere kolektivna pogodbe se naj držimo pri izpolnjevanju obveznosti do zaposlenih, če je
- glavna dejavnost 46.730 trgovina na debelo /z lesom/, nekoliko vezano na gozdarstvo
- smo zasebna d.o.o. oz. lastnik je fizična oseba
Ali je to
- kolekt. pogodba za trgovino
- kolekt. pogodba za gozdarstvo
- kolekt. pogodba med delavci in zasebnimi delodajalci
Kaj je glavno merilo, na osnovi katerega opredeliš kateri kolekt. pogodbi pripadaš?
Katera kolektivna pogodba
Moderator: Mirko Zbačnik
Vsaka kolektivna pogodba ima običajno v splošnih določbah stvarno veljavnost, kjer so naštete dejavnosti po šifrah. verjetno boste morali vse kolektivne pogodbe prebrat. Mislim, da gozdarstvo odpade, prej bi rekla da k.p. za trgovino.. http://www.uradni-list.si/1/content?id=76111

Lep dan, Monika.
odtegljaji od regresa
Pozdravljeni,
zanima me ali je potrebno od regresa tudi odtegniti odtegljaje? Imamo zaposlenega, ki plačuje preživnino in ne vem ali jo moramo odtegniti tudi od regresa in do kakšne višine?
Zanima pa me tudi ali lahko enemu zaposlenemu nakažemo regres prej kot drugim in kako je s plačilom dohodnine - ali izpolnemo le en REK obrazec za vse zaposlene skupaj?
Hvala za pomoč
zanima me ali je potrebno od regresa tudi odtegniti odtegljaje? Imamo zaposlenega, ki plačuje preživnino in ne vem ali jo moramo odtegniti tudi od regresa in do kakšne višine?
Zanima pa me tudi ali lahko enemu zaposlenemu nakažemo regres prej kot drugim in kako je s plačilom dohodnine - ali izpolnemo le en REK obrazec za vse zaposlene skupaj?
Hvala za pomoč
Odtegljaji nimajo nobene veze z izplačilom regresa, to je stvar plače.
Zakaj pa ne bi vsem nakazali regres prej, sicer pa je zadnji rok za izplačilo regresa 30.6.08, tudi ob vsakem nakazilu je potrebno plačati dohodnino in oddati rek-1 sicer po novem ne več kumulative, če izplačujete v večih delih, ampak skupni znesek posamičnega izplačila.
lp
Zakaj pa ne bi vsem nakazali regres prej, sicer pa je zadnji rok za izplačilo regresa 30.6.08, tudi ob vsakem nakazilu je potrebno plačati dohodnino in oddati rek-1 sicer po novem ne več kumulative, če izplačujete v večih delih, ampak skupni znesek posamičnega izplačila.
lp
Jaz se opravičujem, ker sem napačno zapisala prešnje vprašanje v zvezi z regresom. bom pa malo zapisala o kolektivni pogodbi. Po novem zakonu o kolektivnih pogodbah je nastala cela zmeda. Pregledati je namreč potrebno, kdaj je bila posamezna kp sklenjena, pred zakonom ali po zakonu. Zakon o kp namreč tudi določa, da moraš biti član enega od podpisnikov kp (torej pregledati kdo so podpisniki). Jaz se namreč že dolgo ukvarjam z vprašanjem kater kp velja za nas. Kp med zasebnimi delodajalci in delavci je stara že od l. 1991 in skrajno neuporabna. Na zds trdijo, da velja zate kp, katere član si, na obrtni pa npr. po šifri dejavnosti. Skratka nikjer ne boste dobila pravega odgovora, ker tudi same institucije trdijo drugače. Novo pravilo članstva naj bi veljalo, ker naj se podpisniki ne bi borili za nekoga, ki ni njihov član in mu zastojn sklepali kp in zato naj v prihodnosti kp ne bodo več dosegljive za vso javnost.
Svetujem vam, da vzamete kp za vašo dejavnost in kp, katere podpisnik ste član in malo pregledate in primerjate kriterije. Načeloma, če ne upoštevate minimalnih pravic in nudite več ne bo problemov. Tako jaz vzamem vse 3 kp, ki veljajo, vendar nimamo problemov, ker imamo vse več kot minimum.
Dokler se ne bo čisto razčistilo uporabite kar vse,ki vas zavezujejo - lahko greste na stran ZDS, kjer vpišete šifro dejavnosti in izpišejo se kp, ki vas zavezujejo (vendar nimajo še naštimano, da se navezuje na članstvo).
No, nisem ravno pomagala, vendar se tudi sama ubadam že več kot 3 mesece s tem in preprosto upoštevam raje več kot manj.
LP
Svetujem vam, da vzamete kp za vašo dejavnost in kp, katere podpisnik ste član in malo pregledate in primerjate kriterije. Načeloma, če ne upoštevate minimalnih pravic in nudite več ne bo problemov. Tako jaz vzamem vse 3 kp, ki veljajo, vendar nimamo problemov, ker imamo vse več kot minimum.
Dokler se ne bo čisto razčistilo uporabite kar vse,ki vas zavezujejo - lahko greste na stran ZDS, kjer vpišete šifro dejavnosti in izpišejo se kp, ki vas zavezujejo (vendar nimajo še naštimano, da se navezuje na članstvo).
No, nisem ravno pomagala, vendar se tudi sama ubadam že več kot 3 mesece s tem in preprosto upoštevam raje več kot manj.
LP