Ali naj dam odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
Ali naj dam odpoved
znašla sem se v zapleteni situaciji. Dne 7.6.08 mi poteče porodniški dopust, letni dopust za leto 2008 imam še neporabljen. Delodajalec je poslovno enoto v tem času ko sem bila na porodniški ukinil in bi se na delo morala voziti 120 km na sedež podjetja, prav tako so v tem času zaposlili delavca ki me namešča.
Glede na to da sem ponovno noseča, na porodniško bi šla 2.11.2008, mi je delodajalec predlagal, naj dam odpoved z 30.6.2008 s tem, da mi plačajo sorazmerni del regresa, dopusta, eno plačo do konca 30.6. in odškodnino za odpovedni rok, to je do 30.6.
Jaz pa sem predlagala da bi ta čas šla na bolniško potem pa bi koristila še dopust nakar bi šla na porodniško, pa se delodajalec in njegov odvetnik nista strinjala.
Kaj mi svetujete, jaz mislim, da je za mene boljše da grem na bolniško in se s tem izognem iskanju nove službe ( imam se možnost zaposliti za ta čas pri sorodniku ).
Kaj menite, za odgovore in mnenja bom zelo hvaležna
Glede na to da sem ponovno noseča, na porodniško bi šla 2.11.2008, mi je delodajalec predlagal, naj dam odpoved z 30.6.2008 s tem, da mi plačajo sorazmerni del regresa, dopusta, eno plačo do konca 30.6. in odškodnino za odpovedni rok, to je do 30.6.
Jaz pa sem predlagala da bi ta čas šla na bolniško potem pa bi koristila še dopust nakar bi šla na porodniško, pa se delodajalec in njegov odvetnik nista strinjala.
Kaj mi svetujete, jaz mislim, da je za mene boljše da grem na bolniško in se s tem izognem iskanju nove službe ( imam se možnost zaposliti za ta čas pri sorodniku ).
Kaj menite, za odgovore in mnenja bom zelo hvaležna
Re: Ali naj dam odpoved
Ok. Vprašanje je,ali ste zaposleni za nedoločen čas. Ker če ste, itak ne morete dobiti odpovedi, ker je nosečnica zaposlena za nedoločen čas zaščitena po ZDR, mislim, da je 115.člen. To pa itak reši problem. Nobne odpovedi ne dajite. V primeru, da jo dobite, se obrnite na inšpektorat. Ker pa vam je delodajalec ponudil odškodnino, sklepam, da ste zaposleni za nedoločen čas. Pripada vam polni regres, prav tako lahko koristite preostali dopust iz leta 2007 - do 30.6.08 in tudi dopust iz 2008. Da sem sama v tej situaciji, odpovedi nikakor ne bi dala, saj me ZDR ščiti. Vse to je seveda pod pogojem, da ste zaposleni za nedoločen čas.
Ali naj dam odpoved
Pozdravljeni,
sem zaposlena za nedoločen čas, jaz bi rada vsaj dopust za leto 2008 kolikor, za leto 2007 sem ga že izkoristila in odpovedni rok to je 1 mesec, ne vem zakaj bi jaz morala dati odpoved že z 30.6.2008 ( potem mi pripada samo sorazmerni del regresa ). Jasno je da jaz v tej službi ne bom mogla ostati, že zaradi razdalj, oni so mi predlagali, da je to za mene najbolj enostavno, jaz pa sem mislila, da bom od te porodniške do druge prišla skozi z bolniško in dopustom. Glede na to da se dobro počutim, mi je odvetnik delodajalca rekel, da lahko dokažejo da na bolniški blefiram.
sem zaposlena za nedoločen čas, jaz bi rada vsaj dopust za leto 2008 kolikor, za leto 2007 sem ga že izkoristila in odpovedni rok to je 1 mesec, ne vem zakaj bi jaz morala dati odpoved že z 30.6.2008 ( potem mi pripada samo sorazmerni del regresa ). Jasno je da jaz v tej službi ne bom mogla ostati, že zaradi razdalj, oni so mi predlagali, da je to za mene najbolj enostavno, jaz pa sem mislila, da bom od te porodniške do druge prišla skozi z bolniško in dopustom. Glede na to da se dobro počutim, mi je odvetnik delodajalca rekel, da lahko dokažejo da na bolniški blefiram.
Pozdravljena,
Nikakor ne dajajte odpovedi. Seveda je za delodajalca najlažji način, če da delavec odpoved. Tudi nobenega sporazuma ne podpisujte. Če ste zaposleni za nedoločen čas vam mora do 1.7. izplačati celoten regres. Kako bo pa delodajalec dokazal da "simulirate" bolniško? Če zdravnik odobri bolniško, čez 30 dni gre bolniška še skozi komisijo, delodajalec ne more storiti ničesar. Problem delodajalca je, da vam ne more dati odpovedi - ste na porodniški oz. bolniški in v tem času vam nič ne more. In to ve tudi odvetnik, zato poskušajo z ustrahovanjem.
Nikakor ne dajajte odpovedi. Seveda je za delodajalca najlažji način, če da delavec odpoved. Tudi nobenega sporazuma ne podpisujte. Če ste zaposleni za nedoločen čas vam mora do 1.7. izplačati celoten regres. Kako bo pa delodajalec dokazal da "simulirate" bolniško? Če zdravnik odobri bolniško, čez 30 dni gre bolniška še skozi komisijo, delodajalec ne more storiti ničesar. Problem delodajalca je, da vam ne more dati odpovedi - ste na porodniški oz. bolniški in v tem času vam nič ne more. In to ve tudi odvetnik, zato poskušajo z ustrahovanjem.
"Jaz pa sem predlagala da bi ta čas šla na bolniško potem pa bi koristila še dopust nakar bi šla na porodniško, pa se delodajalec in njegov odvetnik nista strinjala.
Kaj mi svetujete, jaz mislim, da je za mene boljše da grem na bolniško in se s tem izognem iskanju nove službe ( imam se možnost zaposliti za ta čas pri sorodniku )"
Ali manjka podatek, da ste že na bolniški, ali pa je bolniška že vnaprej znana? lp
Kaj mi svetujete, jaz mislim, da je za mene boljše da grem na bolniško in se s tem izognem iskanju nove službe ( imam se možnost zaposliti za ta čas pri sorodniku )"
Ali manjka podatek, da ste že na bolniški, ali pa je bolniška že vnaprej znana? lp
Nazadnje spremenil starči, dne 09 Jun 2008, 02:30, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Popolnoma preprost odgovor; ne podpirati odpovedi! S tem se odrekate nekatreim pravicam in odvezujete delodajalca izpolnitve nekaterih obvzenosti.
Delodajalec naj izpelje, v kolikor vas ne more več zaposliti, odpoved. S tem se vi ne odrečete pravici na zavodu (poleg nekaterih drugih, ki vam gredo po ZDR). Če boste bili med tem na porodniški, vam pravica na zavodu za ta čas "amrzne" in jo nadaljujete potem.
Mislim, da se za odpravnino namesto odpovednega roka kljub temu lahko dogovorita (seveda pisno), a pripada vam tudi odpavnina, ki jo v priemru podpisa odpovedi izgubite.
Veliko sreče ob porodu vam želim, kar je prioriteta.

Delodajalec naj izpelje, v kolikor vas ne more več zaposliti, odpoved. S tem se vi ne odrečete pravici na zavodu (poleg nekaterih drugih, ki vam gredo po ZDR). Če boste bili med tem na porodniški, vam pravica na zavodu za ta čas "amrzne" in jo nadaljujete potem.
Mislim, da se za odpravnino namesto odpovednega roka kljub temu lahko dogovorita (seveda pisno), a pripada vam tudi odpavnina, ki jo v priemru podpisa odpovedi izgubite.
Veliko sreče ob porodu vam želim, kar je prioriteta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ne podpisujete odpovedi. Odpoved naj vam da delodajalec če misli, da lahko.
Kar se tiče dopusta in bolniške pa prvo izkoristite dopust in potem pojdite na bolniško. Če boste prej šli na bolniško in potemm hoteli izkoristiti še dopust se lahko upravičeno sumi, da je bolniška fiktivna.
Če vam delodajelc želi dati odpoved vam mora tako ali tako najprej omogičiti koriščenje dopusta. Če tega ne želi pojdite na bolniško iz drugega razloga- ne nosečnosti.
Če oni izvajajo pritisk na vas pa dajte še vi na njih.
Nisem pristaš sporoov in verjamem, da se da večino zadev rešiti sporazumno v zadovoljstvo obeh, ampak vse kar je prav. Da vas pa hočejo kar tako okoli prinest pa je višek.
Kar se tiče dopusta in bolniške pa prvo izkoristite dopust in potem pojdite na bolniško. Če boste prej šli na bolniško in potemm hoteli izkoristiti še dopust se lahko upravičeno sumi, da je bolniška fiktivna.
Če vam delodajelc želi dati odpoved vam mora tako ali tako najprej omogičiti koriščenje dopusta. Če tega ne želi pojdite na bolniško iz drugega razloga- ne nosečnosti.
Če oni izvajajo pritisk na vas pa dajte še vi na njih.
Nisem pristaš sporoov in verjamem, da se da večino zadev rešiti sporazumno v zadovoljstvo obeh, ampak vse kar je prav. Da vas pa hočejo kar tako okoli prinest pa je višek.
NE DAJITE ODPOVED!, poudarjam še enkrat. Imate vso pravico do popusta in regresa, saje ste verjetno zaposlena z neprekinjeno dobo več kot 6 mesecev. Glede "fiktivne" bolniške pa menim, da o tem odloča vaš zdravnik in ne delodajalec oziroma njegov odvetnik. Gre za ustrahovanje in upanje, da boste naredila, kakor hočejo. Mislim, da si v tem trenutku odpovedi ne morete privoščiti. Če vam bo lažje, pokličite še na inšpektorat za delo, sicer vam bodo svetovali enako. Imamo prijateljico, ki je trenutno v enakem položaju. Vse kaže, da jo delodajalec ne bo odpustil. Kar je tudi prav. Vso srečo in odločite se pravilno.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
O bolniški odloča zdravnik; predlagam vam, da ravnate po njegovih navodilih ne ozirajoč se na okoliščine.1975 napisal/-a:Jaz pa sem predlagala da bi ta čas šla na bolniško potem pa bi koristila še dopust nakar bi šla na porodniško, pa se delodajalec in njegov odvetnik nista strinjala.
Še najmanj pa imata pri tem delodajalec in njegov odvetnik, v normalnih odkoliščinah se z njo ne strinja tudi bolnik.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Bolniško lahko opravičujete že s tem, da se kot nosečnica ne morete voziti v službo v eno smer 120km daleč in sedeti več kot dve uri na dan v avtomobilu za na poti v službo. Vaš ginekolog in osebni zdravnik vam ne bosta oporekla bolniško iz tega razloga. Vsaj tako je bilo pri moji sodelavki, ki se je vozila 80 km daleč v eno smer.
In nikakor se ne pustit ustrahovat!
In nikakor se ne pustit ustrahovat!