Knjiženje banke

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Knjiženje banke

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Pozdravljeni.

V tem delu sem nova. Zato se bom na vas predvidevam kar večkrat obrnila, ko bom v dilemi, saj vidim, da je prebiranje teh debat zelo poučno.

Zanima me naslednje: Kaj je pravilneje pri knjiženju banke?

- da banko poknjižim tako, da vsako postavko knjižim posebaj in za njo tudi analitično konto banke kar zgleda tako:

provizija 415/110 100,00/100,00
plačan račun 220/110 100,00/100,00

ali

- da banko poknjižim tako, da posamezne postavke knjižim posebaj konto banke pa potem skupaj, kar zgleda tako:

provizija 415 100,00
plačan račun 220 100,00
bka /110 200,00

ali je narobe, če je konto banke knjižen analitično po vsaki postavki?

Prosim za odgovor in hvala že v naprej.
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Promet bo isti, ne glede na to, ali knjižite banko sumarno ali po posameznih zneskih. Pomembno je, da to doseldno uporabljate in ne knjižite enkrat na en način in drugič na drugi.

Mislim, da je odvisno tudi od programa, ali omogoča da se protipostavka avtomatsko poknjiži.

Osebno knjižim vsako postavko posebej in bi na banko knjižila 100 in nato še 100, ker mi program omogoča avtomatsko knjiženje in vpišem samo protikonto in mi ni potrebno še enkrat vnašati vseh podatkov.

LP
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Najprej hvala za odgovor.
Saj tudi jaz knjižim vsako postavko posebaj, ker mi program kar za vsako knjižbo ponudi protikonto banke. Samo nisem pa vedela, kako je s tem, če je to vredu ali bi morala konto banke presešteti in potem vnesti seštevek.
Torej se bom držala kar dosedanjega načina.

Še enkrat hvala.

lp in še naprej lep sončen dan.
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Enako tudi vam.
Odgovori