Pridobitev iz EU - obračun in pravica do odbitka -nujno!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Pridobitev iz EU - obračun in pravica do odbitka -nujno!

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Vem, da je bilo že veliko napisanega o tem, vendar lepo prosim, naj mi nekdo potrdi mojo dilemo, in sicer ali res drži (gledam IKS 10/11-2007 STR. 329):
- imam nabavo blaga dne 28.05.2008 in račun od dobavitelja z dne 30.05.2008
- račun smo prejeli 03.06.2008
- vrednost blaga 50.000 Eur
Ali to pomeni, da moramo obračunati ddv v višini 10.000 Eur v Maju 2008 ter
ga tudi plačati, pravico do odbitka pa imamo šele v juniju 2008?? Torej, zdaj damo
10.000 Eur in jih dobimo nazaj čez tri mesece???
Lepo prosim za vaša mnenja. Nekaj mi tu ne štima, saj v EU zdaj vsi nabaljamo
z mislijo, da ni treba plačati nobenega davka.
Gordana
20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a 20RUPELOD »

Nisem prepričana, če delam prav , ampak, jaz DDV obračunam v tistem mesecu, ko je račun prejet. Isti mesec ga tudi odbijam.
bi pa tudi jaz rada vedela, če slučajno nimam prav.
Lep dan, Monika.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Tu je zmeda zaradi razlike med datumom izdaje in datumom prejema računa. :

(3) ... obveznost obračuna DDV nastane, ko je izdan račun, če je ta račun izdan pred 15. dnem v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek.
Torej obračun po datumu izdaje računa (maj).

Za odbitek načelno velja šele datum prejema računa, je pa glede na EU direktive in pojasnilo Durs možen odbitek že prej, če razpolagate z dokumentom, ki vsebuje vse pomembne podatke (pogodba, dobavnica...). Če je dobavnica popolna, torej tudi odbitek maj! lp
Gordana
Računovodja
Računovodja

Kje pa bi dobila to pojasnilo DURS-a?? Saj sami veste da le papir nekaj velja.
Gordana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Pojasnilo DURS, št. 4230-50/2007-2, 31. 12. 2007

Davčni zavezanec sme odbiti DDV šele v davčnem obdobju, v katerem je prejel račun ali drug dokument, ki vsebuje podatke, potrebne za zagotovitev pravilnega obračuna DDV, za njemu opravljeno dobavo blaga ali storitev oziroma carinske deklaracije za uvoženo blago.

V skladu z 62. členom ZDDV-1 pravica do odbitka DDV nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV. Davčni zavezanec sme odbiti DDV šele v davčnem obdobju, v katerem je prejel račune za njemu opravljeno dobavo blaga ali storitev oziroma carinske deklaracije za uvoženo blago.

Po točki c prvega odstavka 67. člena ZDDV-1 mora davčni zavezanec za uveljavljanje pravice do odbitka DDV, ki ga je dolžan plačati za pridobitve blaga znotraj Skupnosti, v obračunu DDV navesti vse podatke, potrebne za izračun zneska DDV, ki ga je dolžan plačati za svoje pridobitve, in imeti račun, izdan v skladu z 81. do 84. členom ZDDV-1.

Evropsko sodišče je v zadevi Bockemühl (C-90/02) pojasnilo, da je pri dobavi storitev, pri katerih je plačnik davka naročnik ali kupec storitev, treba upoštevati določila točke d prvega odstavka 18. člena Direktive Sveta 77/388/EGS – Šeste direktive. V skladu z navedeno določbo mora davčni zavezanec za uveljavljanje pravice do odbitka DDV izpolnjevati formalnosti, ki jih določi vsaka država članica (47. odstavek).

V 49. odstavku iste sodbe je Sodišče ES pojasnilo, da lahko države članice za uveljavljanje pravice do odbitka DDV v primeru prejetih storitev, od katerih je prejemnik obračunal davek kot prejemnik storitve, predpišejo le formalnosti tehnične narave. S predpisanimi formalnostmi se ne sme povzročiti, da bi bilo uveljavljanje pravice do odbitka praktično nemogoče oziroma izredno oteženo.

V zaključku sodbe je Sodišče ES na podlagi obrazložitve zato navedlo, da prejemniku storitve, identificiranemu za namene DDV, ki je določen za plačnika davka v skladu z določbo 21(1) Šeste direktive (oziroma 196. členom Direktive Sveta 2006/112/ES), ni treba imeti računa, sestavljenega v skladu s členom 22(3) Šeste direktive za njemu opravljeno storitev, da bi lahko uveljavljal pravico do odbitka DDV.

Glede na sodbo je bila s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, objavljenim v Uradnem listu RS, št. 52, spremenjena določba petega odstavka 107. člena Pravilnika. V skladu s to spremembo mora davčni zavezanec, ki mora plačati DDV kot naročnik, kupec ali prejemnik blaga oziroma storitev, za uveljavljanje pravice do odbitka DDV imeti račun ali drug dokument, ki vsebuje podatke, potrebne za zagotovitev pravilnega obračuna DDV in v obračunu DDV izkazati podatek o znesku DDV, ki ga je dolžan plačati.

Na podlagi uveljavljene spremembe petega odstavka 107. člena Pravilnika za uveljavitev pravice do odbitka DDV v primerih, ko mora DDV plačati naročnik, kupec ali prejemnik blaga oziroma storitev, torej zadostuje, da davčni zavezanec razpolaga z računom ali drugim dokumentom, ki vsebuje podatke, potrebne za zagotovitev pravilnega obračuna DDV, in v obračunu DDV izkaže znesek DDV, ki ga je dolžan plačati.

PS Zdaj komaj vidim, da je bil "topogledno" že spremenjen pravilnik. lp
Gordana
Računovodja
Računovodja

Hvala Starči, vendar to ni to. Tukaj se govori samo o tem, da tudi vsaka druga verodostojna listina (ne samo račun) služi za pravico do odbitka davka. Nič pa se ne omenja obdobje, kdaj ta pravica nastane. Razlago sem gledala tudi v IKSU 7/2007 STR. 41. Torej mi še vedno ostaja isto vprašanje?
Gordana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Takrat, ko to listino pridobiš : 28.5.
Gordana
Računovodja
Računovodja

Ja, v primeru da jo pridobiš 28.05.2008, Če pa jo pridobiš 03.06.2008 pa šele takrat ???
Gordana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Če ste blago prejeli 28.5., domnevam, da je bila zraven tudi dobavnica.

Če pa ste blago prejeli 3.6., potem je oboje : obračun in odbitek v juniju. V tem primeru ne velja določilo o računu, temveč osnovno določilo, da obdavčljivi dogodek nastane s prevzemom blaga. lp
Gordana
Računovodja
Računovodja

Starči, sem preverila pri dveh svetovalcih, skratka, tako je,kot sem napisala. Obveznost za obračun (oz. plačilo)davka nastane, ko prejmem blago, pravico do odbitka pa imam, ko prejmem račun. V davkih ni logike, citiram, kot mi je povedano. Sami moramo poskrbeti, da je oboje v istem davčnem obdobju. Tisto o dobavnici ali drugem dokumentu velja samo za storitve, čeprav je čudno napisano. Skratka, najprej plačaš,
potem pa zahtevaš nazaj. Najbolje da konec meseca nič ne delamo, da ne pride do
prelivanja datumov iz obdobja v obdobje, je za firmo večja korist, kot pa da je dolžna durs-u.
Gordana
Odgovori