Pozdravljeni,
zanima me pod kaj knjižim npr. nova okna, če obnavljamo halo, ki je v lasti drugego, v bistvu jo imamo v najemu. Ali je to pod konte 403,412, ali je kakšen drugi konto.
Zanima me tudi ali se te reči amortizirajo (so visoki zneski) ali grejo direktno v stroške?
Hvala in lep pozdrav,
Mojca
Obnavljanje najete nepremičnine NUJNO!
Moderator: Mirko Zbačnik
Vkolikro gre za taka vlaganja, ki bodisi podaljšujejo uporabno vrednost objekta ali podaljšujejo njegovo življenjsko dobo, jih je potrebno evidentirati med vlaganja v tuja osnovna sredstva, ki se potem skozi amortizacijo prenašajo med stroške. Če pa gre za investicijsko ali redno vzdrževanje, pa se takoj ob nastanku knjiži med stroške. Pazite, da imate ta vlaganja dogovorjena v najemni pogodbi.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Investicije v tujo nepremičnino
knjižiti jih morate na konte 001 kot stroške naložb v tuja osnovna sredstva in jih amortizirati glede na opredelitev, bodisi 3% do max 6%.
seveda pa nujno potrebujete soglasje najemodajalca. v kolikor je to fizična oseba, morate tako investicijo obrutiti in obravnavati kot "najemnino", plačati davčni odtegljaj, neto najemnino pa kompenzirati z najemodajalcem....obrutena vrednost investicije (brez DDV, če ste identificirani za DDV) pa gre najemodajalcu v dohodnino (priznajo mu 40% normiranih stroškov)......če je najemodajalec pravna oseba, morajo stroški vaše investicije njemu predstavljati prevrednotovanje njegove nepremičnine ....toliko, pa veliko uspeha pri dogovarjanju....
seveda pa nujno potrebujete soglasje najemodajalca. v kolikor je to fizična oseba, morate tako investicijo obrutiti in obravnavati kot "najemnino", plačati davčni odtegljaj, neto najemnino pa kompenzirati z najemodajalcem....obrutena vrednost investicije (brez DDV, če ste identificirani za DDV) pa gre najemodajalcu v dohodnino (priznajo mu 40% normiranih stroškov)......če je najemodajalec pravna oseba, morajo stroški vaše investicije njemu predstavljati prevrednotovanje njegove nepremičnine ....toliko, pa veliko uspeha pri dogovarjanju....