Konkurenčna prepoved

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
M23
Začetnik
Začetnik
Kraj: kamnik

Konkurenčna prepoved

Odgovor Napisal/-a M23 »

Zanima me sledeče. Če si zaposlen v računovodskem oddelku x podjetja, katerega dejavnost je sicer različna računovodski ali lahko odpreš poleg redne službe še s.p. za računovodske storitve? Ali kljub vsemu potrebuješ pisno soglasje podjetja?

Hvala in lp
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Ja, potrebujete pisno soglasje podjetja za popoldansko dejavnost računovodenja. lp
ledenaptica
Novinec
Novinec

Konkurenčna klavzula - vprašanje (nujno)

Odgovor Napisal/-a ledenaptica »

Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi s konkurenčno klavzulo oz prepovedjo...

S privatnikom (d.o.o.), kateri posreduje delovno silo "nadrejenemu" podjetju (d.d.), imam kot Samostojni podjetnik sklenjeno pogodbo o medsebojnem sodelovanju...

V njej pa imam navedeno sledečo klavzulo:
- izvajalec brez soglasja naročnika ne sme:
prenašati kakršnih koli podatkov družbe;
za svoj ali tuj račun opravljati in sklepati pogodbe glede del in poslov iz njegovega delovnega področja, če bi to vplivalo na interese naročnika;
ustanoviti družbe oz kot samostojni podjetnik opravljati enako ali podobno dejavnost, kot je dejavnost naročnika, razen v dogovoru in s pisnim privoljenjem naročnika;
kakorkoli drugače sodelovati z delom in izkušnjami z drugo fizično ali pravno osebo, ki opravlja enako ali podobno dejavnost kot naročnik.
Če ravna izvajalec v nasprotju z gornjim odstavkom mora naročniku povrniti vso škodo, ki ga je z njegovim dejanjem pretrpel.

"Nadrejeno" podjetje mi je ponudilo možnost redne zaposlitve za nedoločen čas... Tako bi lahko svoj s.p. zaprla in se zaposlila.

Ampak, moj trenutni delodajalec mi noče dati pisnega dovoljenja...

Zanima me kako bi lahko konkurenčno klavzulo izničila oziroma do kdaj le ta velja če v pogodbi ni naveden noben datum?
Ali lahko enostavno prekinem pogodbo o medsebojnem sodelovanju in se že takoj drugi dan redno zaposlim pri "nadrejenem" in ali obstaja možnost, če to naredim da me privatnik s katerim imam sklenjeno pogodbo o sodelovnju toži?
V upanju, da mi bo kdo lahko pomagal se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!!!
Gregi
Nov član
Nov član
Kraj: Žalec, SLO

Re: Konkurenčna klavzula - vprašanje (nujno)

Odgovor Napisal/-a Gregi »

??? Če si s.p., potemtakem imaš zgolj pogodbo o poslovnem sodelovanju... Tvoj "delodajalec" je zgolj tvoj poslovni partner... Ne vem, ali lahko pogodbeno tebi prepove opravljati tvojo... s.p.-jevsko dejavnost s kom drugim...
Se spomnim, da je bilo to predmet razprav, ko so nekatera podjetja od svojih trgovskih potnikov terjala, da naj odprejo s.p., potem jih pa pogodbeno zavezala, da smejo tgu ponujati zgolj portfelj "matičnega" podjetja... Pa se nekaj spomnim, da tega ne morejo...

Sicer pa, vsaka dvopartitna pogodba mora imeti klavzulo o prekinitvi, sicer jo lahko prekineš po svojih "pravilih"... ne?
I work for money... if you want loyalty, get a dog!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ta določila, ki jih ti navajaš kot konkurenčno klavzulo, lahko kvečjemu veljajo za zaposlene in ne za pogodbene partnerje kot že piše moj predhodnik. Nihće ne more poslovnega partnerja ''privezati'' samo nase. Mislim, da bi ti pri tem moral pomagati še kak pravnik.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori