Pozdravljeni,
Pred menoj je dokaj težka odločitev.
V klubu so kot pogoj za izplačilo honorarja postavili odprtje SP-ja oz. po nasvetu nekaterih statusa samostojnega športnega delavca.
Ker se s tem področjem še nisem ukvarjal vas lepo prosim, če mi pomagate z odgovori na naslednja vprašanja, saj ne bi rad sam sebi ob koncu leta s pre/plačilom dohodnine delal minusa.
- kam se obrniti za odpiranje statusa športnega delavca
- klub ponuja 400€ bruto. Kaj to pomeni zame in kolikšen del zneska bom odvajal mesečno ( koliko je to neto izplačila)
-kako se ta znesek obračuna pri dohodninski napovedi
-ali obstajajo še kakšni načini za izplačevanje takšnih honorarjev ( razen študentske napotnice)
Vsak odgovor bo več kot dobrodošel in že v naprej hvala za vašo pomoč.
Samostojni Športni delavec
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala za link, ampak vseeno rabim malce pomoči.Nina napisal/-a:Izračun: http://www.racunovodja.com/izracuni/zasebniki2008/
Ker sem redno zaposlen in večino prispevkov, ki so omenjeni v obrazcu plačujem že preko redne službe me zanima katere rubrike pridejo v poštev za moj izračun.
Hvala, Jure
Če ste redno zaposleni, potem obrazec, ki ga je predlagala Nina, ne pride v poštev. Redno zaposleni plačujejo samo pavšalne prispevke, ki znašajo mesečno 30 €, obračuna pa ni potrebno anrediti, saj DURS vsak mesec pošlje položnico. Mesečni strošek za vas, kar se tiče prispevkov, je torej 30 €.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
dopolnilni sp
v kolikor ste redno zaposleni, potem ne morete prijavljati statusa samozaposlenega v športu, ampak lahko odprete dopolnilni s.p.,
mesečno boste plačevali pavšal za zdravstvo 3,08€ in pavšal za ZPIZ 27,08€...lahko vodite poslovne knjige, ali pa se boste odločili za normirane stroške (potrdilo DURS za 25% normuiranih stroškov)......
v primeru 25% normiranih stroškov bo izplačevalec plačeval akontacijo dohodnine v višini 18,75% od bruto honorarja...končni poračun dohodnine pa bo šele z dohodninsko odločbo in če boste obdavčeni v najvišjem razredu, boste sam doplačali še 12% od bruto prejetih honorarjev za dopolnilno dejavnost...maximalna skupna obdavčitev znaša tako 30,75% od bruto honorarjev.
mesečno boste plačevali pavšal za zdravstvo 3,08€ in pavšal za ZPIZ 27,08€...lahko vodite poslovne knjige, ali pa se boste odločili za normirane stroške (potrdilo DURS za 25% normuiranih stroškov)......
v primeru 25% normiranih stroškov bo izplačevalec plačeval akontacijo dohodnine v višini 18,75% od bruto honorarja...končni poračun dohodnine pa bo šele z dohodninsko odločbo in če boste obdavčeni v najvišjem razredu, boste sam doplačali še 12% od bruto prejetih honorarjev za dopolnilno dejavnost...maximalna skupna obdavčitev znaša tako 30,75% od bruto honorarjev.
Re: dopolnilni sp
najlepša hvala za tako hiter odgovor.bpp napisal/-a:v kolikor ste redno zaposleni, potem ne morete prijavljati statusa samozaposlenega v športu, ampak lahko odprete dopolnilni s.p.,
Zanima me le še nekaj.
Po mojih izračunih 400€ bruto, pomeni zame cca 325€ mesečnega izplačila ( ob pavšalu, ZPIZU..). Ampak moti me teh 12%, ki so omenjeni kot doplačilo ob koncu leta. To je dodatnih 580€ doplačila, kar je 2 meseca dela. In ker smo sedaj zelo hitro v najvišjem dohodninskem razredu se mi zdi kar veliko.
Pa še nekaj.Če se odločim za odpiranje dopolnilnega sp-ja je DURS verjetno pravi naslov, al se moram oglasiti še kje drugje.
Hvala vam za prijazno pomoč,
Jure
dopolnilni sp uredite na vsakem davčnem uradu - vem točka - vpis v poslovni register in nato še vpis v davčni register, pa pridobitev potrdila DURS za normirane stroške....sicer se pa strinjam z vami, da je stopnja dohodnine prehitro najvišja in po navadi je že tako, da je dopolnilna dejavnost obdavčena po najvišji stopnji.....edino kar lahko dogovorite s svojim naročnikom je višji bruto dohodek....