lep pozdrav,
trenutno sem v dilemi. začel bom delati preko avtorske pogodbe, pa vendar o tem ne morem izvesti kaj dosti. zanimata me predvsem 2 stvari. kaj je bolje s.p. ali avtorske pogodbe? kako je z obračunom dohodnine?
prebral sem že marsikaj pa vendar ne najdem točnih podatkov nikjer.
primer. mesečno recimo da preko AVH zaslužim 2000 evrov, preko celega leta to znese 24K evrov, od tega mi pri vsakem izplačilu trgajo davek. do tu vse ok. kaj pa ob koncu leta, ko se obračunava dohodnina, kaj se zgodi takrat? kako jo to pri S.P.?
hvala in lep pozdrav
Dilema
Moderator: Mirko Zbačnik
Pri obračunu avtorskega honorarja se vam prizna 10% normiranih stroškov. Ob izplačilu vam izplačevalec odtrga 25% davek in razliko vam izplača. Pri dohodnini se vam priznajo še olajšave (splošna, otroci...). Če imate velike dohodke je možno, da boste morali kaj še doplačati, ker akontacija dohodnine je bila med letom 25%. Možno pa je tudi, da dobite nekaj dohodnine nazaj. Najboljše bi bilo, če si sami izračunate. Vse pa je odvisno tudi od tega, če imate tudi druge vrste dohodkov.
Pri s.p. pa se stroški knjižijo po dejanskih stroških (ob upoštevanju, da ne boste normiranec). Če predvidevate, da bodo vaši stroški bistveno višji od 10% kakor se vam prizna pri avtorskem honorarju potem se vam vsekakor bolj splača s.p. Ne vem sicer kakšen status imate ali ste zaposleni že na kakšni drugi podlagi... Se pravi, da bi bili popoldanski s.p.. Pri tem stroški iz obveznega zavarovanja s.p. odpadejo in plačate samo pavšal.
Najboljše je, da sami preučite vaš položaj in se odločite za ugodnejšo rešitev.
lp
Pri s.p. pa se stroški knjižijo po dejanskih stroških (ob upoštevanju, da ne boste normiranec). Če predvidevate, da bodo vaši stroški bistveno višji od 10% kakor se vam prizna pri avtorskem honorarju potem se vam vsekakor bolj splača s.p. Ne vem sicer kakšen status imate ali ste zaposleni že na kakšni drugi podlagi... Se pravi, da bi bili popoldanski s.p.. Pri tem stroški iz obveznega zavarovanja s.p. odpadejo in plačate samo pavšal.
Najboljše je, da sami preučite vaš položaj in se odločite za ugodnejšo rešitev.
lp