napoved dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

napoved dohodnine

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Mogoče za koga malce neumno vprašanje, pa vendar... zgodilo se je, da od DURS nismo dobili informativnega izračuna dohodnine, tako da moramo napoved vložiti sami. Imam dejavnost, lani sem v obračunu izkazala izgubo. Kaj v dhodninski napovedi prikažem pod ''dobiček, ugotovljen na podlagi davčnega obračuna''? Nulo ali negativni izid? Meni se zdi logično, da ničlo. Da zneskov s predznakom minus ne smem vpisovati.... imam prav?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

V dohodninsko napoved se napiše ničlo.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej ugotovite ali imate sploh obdavčljive dohodke, ki bi jih morali "prijaviti":
- v davčnem izkazu iz opravljanja dejavnosti izkazujete negativno davčno osnovo - to pomeni davčno izgubo (podatek iz zap. 14 davčnega obračuna).
- ker ni obdavčljivega dohodka (nimate vpisanega podatka v zap. 16 davčnega obračuna) tudi niste prejeli informativnega izračuna, kolikor ste imeli samo to vrsto "obdavčljivih dohodkov" in tudi ne vlagate napovedi za odmero dohodnine;
. kolikor pa imate tudi druge vrste dohodkov in ti presegajo splošno olajšavo, potem morate vložiti napoved za odmero dohodnine za preteklo leto. Pri oznaki vrste dohodka 2100 - dobiček, ugotovljen na podlagi davčnega obračuna (zap. 16. davčnega obračuna = osnova za dohodnino, ki je znesek pred upoštevanjem splošne olajšave)) ne vpisujete ničesar.

LP
LP
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Živjo!
Tudi mene bega tale Informativni izračun doh.
Ali pomeni, če imaš pod zap.št. 16 Osnovo za doh. manj od splošne olajšave (od 2800 eur) ne dobiš Informativnega izračuna za leto 2007, če nisi imel drugih prihodkov ?

Če pa si dobil prihodke od dividend in plačal akontacije tam 10 eur, tudi še ni treba oddajat izračuna dohodnine?

LP
Odgovori