Lep pozdrav
Podjetje je nakazalo 100 eur fizični osebi za nakup nekega posebnega stolčka za bolnega otroka. Sedaj me pa zanima kaj vse moram prijaviti na DURS? Kakašen obrazec moram izpolniti?
Hvala in lep dan
donacija
Moderator: Mirko Zbačnik
Ker ste fizični osebi nakazili prispevek (darilo!) direktno, ne pa preko npr. RK, ste kot izplačevalec dohodka dolžni plačati tudi akontacijo dohodnine. Darilo, kot neobdavčeno presega 42 EUR (na letni ravni 84 EUR). Že nakazani znesek morate obrutiti s koeficientom 1,33333 in od tega zneska izračunati in plačati akontacijo dohodnine po stopnji 25%. Obračun davčnega odtegljaja predložite davčnemu organu na obrazcu REK 2. (šifra dohodka 1802 = darilo).
bruto znesek darila 133,333
- 25% davčni odtegljaj 33,33
neto znesek nakazila = 100 EUR
Do 31.01.2008 o izplačilu obvestite tudi davčni organ s kontrolnimi podatki in prejemnika darila (prejemnika vključite v datoteko VIR.DAT, oznaka vrste dohodka je 6100.) Seveda pa potrebujete njegovo davčno številko. Z njo bi morali razpolagati že pred nakazilom darila.
LP
bruto znesek darila 133,333
- 25% davčni odtegljaj 33,33
neto znesek nakazila = 100 EUR
Do 31.01.2008 o izplačilu obvestite tudi davčni organ s kontrolnimi podatki in prejemnika darila (prejemnika vključite v datoteko VIR.DAT, oznaka vrste dohodka je 6100.) Seveda pa potrebujete njegovo davčno številko. Z njo bi morali razpolagati že pred nakazilom darila.
LP
Vprašanje bom priključila kar tej temi, ter prosim za hiter odgovor.
Podjetje se je odločilo za finančno pomoč študentki za prakso v tujini.
Ker je njena usmeritev za nas zelo zanimiva, bi naj kasneje tudi poslovno sodelovali.
Moje mnenje je, da je tudi tovrstna pomoč darilo in se izplačuje na že zgoraj omenjeni način.
Ali pa je morda še kakšna možnost?
LP
Podjetje se je odločilo za finančno pomoč študentki za prakso v tujini.
Ker je njena usmeritev za nas zelo zanimiva, bi naj kasneje tudi poslovno sodelovali.
Moje mnenje je, da je tudi tovrstna pomoč darilo in se izplačuje na že zgoraj omenjeni način.
Ali pa je morda še kakšna možnost?
LP
slava