Izplačilo regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

Brancy
Novinec
Novinec

Izplačilo regresa

Odgovor Napisal/-a Brancy »

Meseca maja sem zamenjala delodajalca (od 14.05.2008 sem zaposlena pri novem delodajalcu), pri prejšnjem delodajalcu sem imela sklenjeno pogodbo za nedoločen čas (pri bivšem delodajalcu sem delala cca. 2.leti), letos mi niso izplačali NIČ REGRESA !!!

Zanima me kakšen delež regresa mi pripada pri starem in kakšen delež pri novem???

Kam se obrniti da dobim regres še od starega delodajalca oz.ali zadostuje samo vljudnostna prošnja, da mi ga izplačajo, zaposlena sem bila za nedoločen čas, vendar sem iz osebnih razlogov službo zamenjala.

Vesela bom vašega odgovora, se vam že vnaprej zahvaljujem.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej bodite vljudni, melček počakajte, nato ga ponovno pokličite, če ne bo odziva, zahtevajte pisno in postavite razumen rok za odgovor (mogoče omenite, da boste urgirali na inšpektoatu za delo). Če ne bo nič, se obrnite na inšpektorat.

Lahko bi šli takoj na inšpekotrat, a poiskusite najprej z vljudnostjo, ne smem izkljuliti možnosti, da delodajalec ne ve za dolžnost izplačila sorazmernega dopusta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

tukaj imam tudi jaz eno vprašanje... glede delavk ki delajo polovični delovni čas (porodniški dopust)
s 1.1. je delavka nastopila delovno razmerje za pol. delovni čas in danes je že zahtevala cel regres.. koliko smo ga ji dolžni izplačati?
kako vi postopate v teh primerih?
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Delavka, ki dela polovični delovni čas v skladu s predpisi o starševskem varstvu je upravičena do celotnega regresa za letni dopust. Poglejte 131 . oziroma 66.člen zakona o delovnih razmerjih. Upravičeno je zahtevala regres!

lp
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

ali ji ne pripada polovica glede na to, da je pri nas zaposlena šele pol leta - t.i. sorazmerni del. (glede na to da je zaposena samo še nadaljne tri mesece)

kaj pa dopust? ali delavcem zaposlenim za določen čas še pripadata 2 dni dopusta na mesec, glede na to da ima podaljšanje za tri mesece - torej 6 dni?
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta in tudi do regresa, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev. Če bo pri vas zaposlena še 3 mesece je to seveda več kot šest mesecev in ji zato ne pripada le sorazmerni del letnega dopusta in regresa. Poglejte še 162.člen Zakona o delovnih razmerjih.
Morda ima kdo kakšno drugo pojasnilo?

lp
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

glede izplacila regresa v primeru, ko nekdo odide iz firme
pred izplacilom firme
v praksi ponavadi pomeni, da ta ne dobi izplacila.
Je pa vprasanje ali pripada zaposleni sorazmeren del
regresa (za obdobje januar-maj) ali pa za celo leto,
saj je zaposlena ze verjetno prejela odlocbo o
dopustu in je po logiki upravicena do celotnega letnega
dopusta - (celotnega letnega regresa?)
dzavolo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a dzavolo »

mene pa zanima ali moji zeni ki je od 1.11.2007 redno zaposlena in je od 2.6.2008 na porodniškem dopustu pripada regres v celoti ali samo pol ali celo nic?hvala in seveda do kdaj mora delodajalec izplačati regres
Brancy
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Brancy »

primzy napisal/-a:glede izplacila regresa v primeru, ko nekdo odide iz firme
pred izplacilom firme
v praksi ponavadi pomeni, da ta ne dobi izplacila.
Je pa vprasanje ali pripada zaposleni sorazmeren del
regresa (za obdobje januar-maj) ali pa za celo leto,
saj je zaposlena ze verjetno prejela odlocbo o
dopustu in je po logiki upravicena do celotnega letnega
dopusta -
(celotnega letnega regresa?)
O odločbi za dopust sem lahko le sanjala, delodajalec mi je NI izročil,

po urgiranju - vljudnostnem dopisu sem dobila izplačan sorazmeren del regresa v bivši firmi, samo verjetno spet premalo obračunano,

zaposleni so dobili 700 neto (na račun) jaz pa za jan,feb,mar,apr - do 14.05. LE BORIH 176,16 EUR.
Kako so izračunali ne vem, a po mojih izračunih premalo.

Lepo prosim kakšnega računovodjo za pomoč. Tnx

Pa še to - a pri novem delodajalcu kaj prejmem regresa?
dzavolo
Novinec
Novinec

zena je zaposlena za nedoločen čas in je koristila letosnji dopust pred zacetkom porodniske,hvala me pa zanima ali je upravicena do regresa
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Vaša žena je upravičena do celotnega regresa ne glede na to, da je nastopila porodniški dopust, saj je še vedno v rednem delovnem razmerju.
Tudi meni prejšnji delodajalec ni hotel izplačati regresa, ker sem tudi nastopila porodniški dopust, vendar sem mu poleg pisne odpovedi poslala še opozorilo glede regresa in sem potem do konca junija dobila izplačilo, kot mi je pripadalo.

lp
dzavolo
Novinec
Novinec

hvala l.p.

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Odgovori