Novi rek in plačilo prispevkov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
RETIM
Začetnik
Začetnik

Novi rek in plačilo prispevkov

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Pozdravljeni,

danes sem ročno oddajala rek obrazce (programerji še niso uspeli odpraviti napak, ki jih javlja v e-davkih) in pri vpisu na individualnem obrazcu sem se zamislila pri rubriki obračunani in plačani prispevki. V navodilih piše, da če delodajalec na dan zapadlosti ni plačal v celoti vseh obračunanih prispevkov, se vpiše le dejansko vplačani znesek...
Takoj sem pomislila na stranko, ki prispevke plačuje tako, da vsaka 2 dni plačuje po 100 ali 200€ na en vplačilni račun.
Če prav razumem navodila, bomo v takem primeru vsaka 2 dni dajali nova poročila v e-davke :?: :sneodobren:
Ima tudi kdo od vas tak primer. Kako se boste organizirali. Upam, da bodo programerji pripravili programe tako, da bo možno vnašati vplačila...

lp
mačica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mačica »

Jaz lahko rečem, da mi vsaj zaenkrat ne podpiramo niti tega, da so prispevki plačani ločeno od plač, kaj šele, da bi ločevali več zaporednih plačil prispevkov.

Tu je namreč največji problem ta, da se mora vsako vplačilo porazdeliti enakomerno med vse zaposlene.
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Jaz pa imam takšen primer. Stranka nam pove, da bo jutri plačala prispevke. Mi lepo vse pripravimo in oddamo po e-davkih. Ko dobimo bančne izpiske za knjižit pa vidimo, da sploh ni plačala prispevke tisti dan. Pa nam ni povedala, da prispevki niso šli. Ne vem. Ali smo računovodji dolžni vsak dan spraševati, ali ste plačali, ali imate denar, ali ....? Ko pa se razjezim mi reče, pa kaj, saj bom jaz plačal zam.obresti in ne vi! No, meni se ne zdi takšno ravnanje gospodarno, si pa ne morem kaj pomagati. lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

mislim, da določeni nimate pojma kako ogromna finančna nedisciplina je v slo. poglejte si samo gradbenike. kolikokrat ti firma obljubi denar, pa ga ni??? ogromnokrat. in to BO sedaj problem. kajti logično je, da plačaš prispevke ob plači, kaj pa če komaj nabereš za plače, pa potem 3 dni nabiraš še za prispevke. popolnoma nelogično pa je, da moraš oddajat popravke, za vsako plačilo. pripravili bodo ljudi do tega, da namesto, da bi plačali prispevke v npr. 3 delih, bo "nabiral denar" in jih bo plačal v enem. torej namesto, da bi bili plačani po večrat in je jasno manj obresti in država ima prej denar.

katastrofa bo za servise. kako boš oddajal isti dan, ko ... primer... gradbinec gre na objekt, dogovori se, da mu bodo denar nakazali naslednji dan. pripravi virmane, jih da npr. ženi, sporoči servisu, da bodo prispevki plačani jutri in gre. naslednji dan žena ugotovi, da so ga že spet "nategnili" in, ker ni denarja, jasno ne plača ničesar. servis poroča napačne podatke. žena ugotovi, čez 5 dni, da denar je in prispevke plača. servisa ne obvesti, ker nima pojma o ničemer. gradbinec pride iz gradbišča čez npr. 30 dni in takrat obvesti servis, da so bili prispevki plačani takratintakrat. vmes pa servis odda že nove plače.

pa verjetno to ni osamljen primer, še manj pa so to samo gradbinci. en kup nepotrebnih težav, na katere nihče na DURSu jasno tudi pomislil ni, servis naj pa čara.
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Se strinjam z vsemi predhodniki.
Ko sem na seminarju izvedela za to sem bila čisto ogrožena. Pogovarjali smo se tudi, da je to teorija, ki pa verjetno v praksi ne bo zdržala.

Upajmo, da bodo to še pravi čas ugotovili in nam olajšali delo in skrbi z temi prispevki.

lp, valerija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

valerym napisal/-a: sem bila čisto ogrožena.
Upam da ne, zgrožena pa verjetno. A kolikor poznam situacijo, je strah upravičen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Jasna
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a Jasna »

Pravkar sem ročno vnašala nov REK obrazec. Ali je katera opazila, da je zaporedje prispevkov na glavnem obrazcu (ZZZS, PIZ, zaposlovanje ...)v drugačnem vrstnem redu, kot na "pomožnih" obrazcih, kjer so individualni podatki (PIZ, ZZZS, starševsko ...)?

Ali še komu pride do stotinskih razlik, pri vpisovanju v oba obrazca? Danes sem samo za ta obrazec porabila 3 ure. Še sreča, da grem na dopust, pa me davčna ne bo mogla moriti s popravki!!!

LP
Jasna
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

kaj storite, ko vam 14. v mesecu sporočijo, da so prispevke pa že zdavnaj nakazali (10., ne tako zdavnaj.. ) no, jaz sem oddala zadevo s 14.. ker za nazaj sploh ne gre.. kaj pa zdaj sledi iz strani dursa??
ne vem, verjetno nisem edina, ki se mi je že kr prvi mesec to zgodilo..

kaj boste vi storili ??
mačica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mačica »

tiana napisal/-a:kaj storite, ko vam 14. v mesecu sporočijo, da so prispevke pa že zdavnaj nakazali (10., ne tako zdavnaj.. ) no, jaz sem oddala zadevo s 14.. ker za nazaj sploh ne gre.. kaj pa zdaj sledi iz strani dursa??
ne vem, verjetno nisem edina, ki se mi je že kr prvi mesec to zgodilo..

kaj boste vi storili ??
Na zbirnem delu REKA sta polji 012 (Datum izplačila), ki ga vpišete ob samem odpiranju novega obrazca in 012a (Datum plačila davkov in prispevkov). V ti dve polji vnesete pravilne podatke tudi za nazaj.
Odgovori