Administrativni sodelavec-poslovni sekretar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ona
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Maj 2008, 10:04

Administrativni sodelavec-poslovni sekretar

Odgovor Napisal/-a ona » 16 Maj 2008, 10:38

Ali morda kdo ve, koliko znaša osnovni količnik za plačo za zaposlitev v Zavodu, na delovenm mestu Administrativni sodelavec-Poslovni sekretar.

Rada bi se prijavila na to delovno mesto, pa me zanima okvirna plača, sja je nerodno kar takoj začeti spraševati o tem kolikšna je plača.

Končno pa vsi hodimo v službo zaradi plače ..., za katero pa upamo, da bo vsaj solidna, kajne ... :oops:

Hvala za vsako informacijo ... :)

helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 856
Pridružen: 13 Dec 2002, 08:17
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena » 16 Maj 2008, 11:01

Je mišljena V. ali VI stopnja izobrazbe?
Za 5. stopnjo - srednja šola je nekje okrog 970 EUR bruto. :mrgreen:

poppy--
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 317
Pridružen: 21 Mar 2005, 12:11
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- » 02 Jul 2008, 18:39

Mislim, da bomo mogle tudi računovodkinje premisliti o možni kvalifikaciji, poslovni sekretar ima isto plačo kot računovodja, pa veeeellllliiiiikkko manj dela. Ni slabo.
Kar bo pa bo.

helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 856
Pridružen: 13 Dec 2002, 08:17
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena » 03 Jul 2008, 09:04

Prosim, ne delat take primerjave :spomezik: . Vsak poklic ima svoje dobre in slabe plati. Ni diplomatsko (mislim da tudi ne pametno)da poveličuješ svoje delo na način, da prikazuješ drugo kot manj vredno, obsežno .... :ssram: So lene poslovne sekretarke in so lene računovodkinje in obratno. Vsak ki je priden, si lahko najde velikooooo dela v svoji firmi :scool: In dokazati se s sposobnostjo, z zahtevnostjo je na dolgi rok veliko uspešnejše kot kazati, da ona druga manj dela.

poppy--
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 317
Pridružen: 21 Mar 2005, 12:11
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- » 03 Jul 2008, 10:07

Ah, Helena, dajte, dajte. Koliko sivih celic je potrebno za pretipkanje dopisa? Koliko pshičnega dela je potrebno za urejeno kadrovsko evidenco? Hočem rečti, da delo tajnice ni umsko naporno, saj tistih par predpisov s področja zakona o delovnih razmerjih in povezanih pa tudi ni toliko. :sbolan:
Pa računovodski predpisi? Da ne govorim o izračunanih planiranih stroških in drugih izračunih. :szardi:
Nadomeščanje recimo. Tajnico lahko vsak, tistih par obrazcev se že spiše. Kdo nadomešča nas računovodje? Bo mogoče tajnica naredila obračun plač, zaključni račun, če mogoče mi zbolimo? Pri nas ni bilo tajnice 4 mesece, mislite da smo zaposlili nadomestnega delavca? Hehe, v sanjah. Kaj bi bilo pa, če bi računovodja zbolel in sporočil, da je na bolniški. :roll:
Kar bo pa bo.

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11627
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 03 Jul 2008, 10:23

Nobenega poklica se ne sme omaleževati, tako tudi ne dela tajnice. Vsako delo, pa čeprav izgleda za nepoznavalca dokaj enostavno, nezahtevno ima svoje specifike. Delo poslovne sekretarke je lahko zelo zahtevno.

Tako delo v računovodstvu in delo sektretarke ima lahko različno strokovnoost. Nekdo v računovodstvu le vnaša dokumente, sekretarka lahko opravlja le osnovna "tajniška" dela, lahko pa je delo računovodkinje zelo strokovno zahtevno, ki zajema vsa opravila, kot delo poslovne sekretarke, katera ima vse organizacijske niti v svojih rokah. Kot vemo, je dobra poslovna sekretarka desna roka vodstva podjetja. A vsako delo je za posameznika dovolj odgovorno.

Enako je tudi za druge poklice in ljudje, ki jih opravljajo poznajo (kar je normalno) le zahrevnost svojega. Čeprav drugih področji ne poznamo, pa sem prepričan, da so tudi zelo zahtevna.

Prosim, da delujete umirjeno
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

RADIO
Nov član
Nov član
Prispevkov: 29
Pridružen: 13 Avg 2007, 11:53

Odgovor Napisal/-a RADIO » 22 Jul 2008, 15:51

Pa veste kaj, pri nas v pravosodju ima tajnica vodje višjo plačo kot računovodja z univ.izobrazbo, ki dela vse, od plač do zaklj.računa, premoženjske bilance, finančne in likv.plane. Tajnica pa mota šefico in ji leze nekam, pa ima višjo plačo kot računovodja, pa še od marksikoga drugega. Če imaš čas, da šefa lepo celih 8 ur prepričuješ koliko si vreden in kako so drugi malo vredni, pa jih neseš po plači, da o tem, da v službi naredijo en kup osebnih stvari, niti ne govorim; bi lahko bruhala na prazni želodec. Mogoče pa pride trenutek za računovodje tam nekje v naslednjem tisočletju ...
lp R.

poppy--
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 317
Pridružen: 21 Mar 2005, 12:11
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- » 26 Jul 2008, 14:36

Ja res je, se strinjam. Človeku gre na bruhanje ko gleda take stvari. Mirko, nisem hotela nobenega poklica zaničevati. Mislim pa, da nobeden ne more reči, da je poslovni sekretar v šoli, ki ima npr.50 zaposlenih isto kot poslovni sekretar v zavodu s 1000 zaposlenih! Jaz vem, kakšna dela opravlja tajnica (kaj več kot piše dopise in fotokopira pri nas ne - dejstvo) in kakšna dela računovodja. Kaj sledi, sledi to, da imata oba priznano isto stopnjo izobrazbe, razlika je le 1 plačni razred. Veste, ko pa gledam taka nesorazmerja me pa po pravici povedano tišči v želodcu. Če pomisim, da skoraj ne morem na dopust, tudi če grem me čakajo gore papirjev ko pridem, tako, da sem prisiljena delati nadure, ki mi jih nobeden ne plača. In na koncu vidim, da sem ves dopust z urami notri prinesla.
Kar hočete si mislite, ampak ta plačni sistem je ena velika guljufija.
Kar bo pa bo.

karma13
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 30 Jul 2016, 16:58

Re: Administrativni sodelavec-poslovni sekretar

Odgovor Napisal/-a karma13 » 30 Jul 2016, 17:25

Draga Poppy,
imam par pripomb na Vaše napisane misli. Kot prvo poslovni sekretar in tajnica še zdaleč ni ista zadeva. Sodobni človek si mora malo prebrati kaj vse mora znati in zna poslovni sekretar. Na koncu koncev je to DESNA ROKA direktorja. Seveda mora znati in tudi dela sam obračune plač ravno tako izračune planiranih stroškov. Ravno tako tudi kontira, piše račune, dobavnice, naročila, potne naloge, povpraševanja, pripravlja akte podjetja in NE skrbi SAMO za UREJENO kadrovsko evidenco, kot Vi navajate. Poleg tega mora obvladati najmanj dva tuja jezika in to tako dobro, da lahko poslovne dokumente tudi prevaja (TUDI PISNO). Mora imeti opravljen Zakon o splošnem upravnem postopku in še več in še več. To ni samo tipkanje dokumentov in zlaganje. Poslovni sekretar v pravem pomenu besede mora torej pokrivati in imeti znanje iz vsaj petih različnih področij (finance, računovodstvo, kadrovanje, komerciala in managment). Seveda pa mora biti podkovan tudi na področju prava, tu pa imamo (delovno pravo, upravno pravo, gospodarsko pravo). Imeti mora tudi in predvsem smisel za organizacijo, itd. Torej mora imeti zelo, zeeeloo obširno znanje in ja tudi nadomeščati računovodjo. Medtem ko, kaj pa počnejo računovodje? Koliko jezikov morate znati? Koliko vrst prava? Vi ste specializirani za področje financ in računovodstva. Tako, da prosim ne tako omalovažujoče o poslovnih sekretarjih (ki niso Jugoslovanske tajnice). Imamo precej več znanja kot si Vi lahko predstavljate. In jaz za razliko od Vas cenim vsak poklic, predvsem tudi poklic računovodje. Mislim, da si poslovni sekretarji tudi zaslužimo, da nas tako cenite tudi Vi!!!

novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1121
Pridružen: 04 Jan 2013, 10:11

Re: Administrativni sodelavec-poslovni sekretar

Odgovor Napisal/-a novica » 01 Avg 2016, 08:53

Karma, si morda spregledala del zadnjega odgovora poppy:
" Mislim pa, da nobeden ne more reči, da je poslovni sekretar v šoli, ki ima npr.50 zaposlenih isto kot poslovni sekretar v zavodu s 1000 zaposlenih! Jaz vem, kakšna dela opravlja tajnica (kaj več kot piše dopise in fotokopira pri nas ne - dejstvo) in kakšna dela računovodja. "

Tule je najbolj bistveno vprašanje : ali ima Poppyjina tajnica uradno naziv (in plačo!) poslovna sekretarka ali tajnica?
In še navedba Radio: " pri nas v pravosodju ima tajnica vodje višjo plačo kot računovodja z univ.izobrazbo," ???

PS Pa še ena povsem osebna radovednost: Le kako je prišlo do tega, da si po osmih letih sploh našla tole temo?

Odgovori