Plača-stimulacija, nagrada za delovno uspešnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zlatica
Začetnik
Začetnik

Plača-stimulacija, nagrada za delovno uspešnost

Odgovor Napisal/-a Zlatica »

Zanima me, če ima kdo izkušnje v primeru stimulacij, mislim, da omejiteve niso predpisane, ampak vseeno se mi zdi malo čudno, da daš delavcu stimulacijo za 90% od bruto plače in to ne samo en mesec v letu?

Kolektivna pogodba v našem konkretnem primeru govori samo o tem, da delavec lahko dobi plačo na podlagi delovne uspešnosti in to je vse, delovna uspešnost pa naj bi se merila po vnaprej določenih merilih.

V podjetju (d.o.o.) je zaposlen samo lastnik in podjetje nekako v redu posluje. Merila niso določena?

Če mi kdo lahko svetuje kje bi lahko našla kakšne informacije na to temo ali če je imel kdo kakšne izkušnje z inšpektorji na to temo bom zelo hvaležna?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Sama mislim takole: v privatnem sektorju plače navzgor niso omejene. Ni važno, ali se plači reče plača ali se ji reče stimulacija, važno je, da se od celotnega zneska plačajo davki in prispevki, da celotni znesek predstavlja davčni odhodek in da se celotna plača upošteva za pokojninsko osnovo. V javnem sektorju so omejitve (stimulacija je lahko največ 20%), v privatnem jih ni.
Če kdo misli drugače, naj replicira :)
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mačica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mačica »

Naty73 napisal/-a:Sama mislim takole: v privatnem sektorju plače navzgor niso omejene. Ni važno, ali se plači reče plača ali se ji reče stimulacija, važno je, da se od celotnega zneska plačajo davki in prispevki, da celotni znesek predstavlja davčni odhodek in da se celotna plača upošteva za pokojninsko osnovo. V javnem sektorju so omejitve (stimulacija je lahko največ 20%), v privatnem jih ni.
Če kdo misli drugače, naj replicira :)
Jaz razmišljam enako.
Zlatica
Začetnik
Začetnik

Odgovor

Odgovor Napisal/-a Zlatica »

Hvala obema, sedaj mi je malo lažje, sem pa v tem mesecu že doživela, da je davčna poklicala in spraševala zakaj so bile plače toliko višje (bil je pač poračun)???
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A gre mogoče za enoosebno družbo?

V tem primeru bi bil zavarovan na podlagi 40, si obračunaval le prispevke, v najmanjši zavaovalni osnovi in si raje izplačeval dobiček, obdavčen cedularno v višini 20%... :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori