Celoten dopust in regres?
Moderator: Mirko Zbačnik
Celoten dopust in regres?
Pozdravljeni,
v začetku junija smo za polovični delovni čas zaposlili novo delavko. Zanima me, če ji dopust in regres v letošnjem letu pripadata v sorazmernem deležu (torej 7/12) ali v celoti? Že nekaj časa brskam po zakonu o delovnih razmerjih, a ne najdem pravega odgovora.
Hvala za pomoč-
v začetku junija smo za polovični delovni čas zaposlili novo delavko. Zanima me, če ji dopust in regres v letošnjem letu pripadata v sorazmernem deležu (torej 7/12) ali v celoti? Že nekaj časa brskam po zakonu o delovnih razmerjih, a ne najdem pravega odgovora.
Hvala za pomoč-
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Najlepša hvala obema za odgovore.
Dopust ima celoten, torej enako kot če bi bila zaposlena za poln delovni čas, mene je zanimalo samo za letos (ker bo v letošnjem letu zaposlena 7 mesecev). 7/12 bo torej pravilno.
Še vedno pa me muči regres, izplačan je pri vseh delavcih razen pri njej. Mislim, da bom jutri kar na DURS poklical, da ga kaj ne zaserjem.
lp
Dopust ima celoten, torej enako kot če bi bila zaposlena za poln delovni čas, mene je zanimalo samo za letos (ker bo v letošnjem letu zaposlena 7 mesecev). 7/12 bo torej pravilno.
Še vedno pa me muči regres, izplačan je pri vseh delavcih razen pri njej. Mislim, da bom jutri kar na DURS poklical, da ga kaj ne zaserjem.
lp
-
febo
Delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima po določbi četrtega odstavka 64. člena ZDR pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju štirih tednov, enako kot delavec, ki dela polni delovni čas, vendar pa ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. To pravilo pa na podlagi določbe petega odstavka 131. člena ne velja za delavce, ki delajo krajši delovni čas v skladu s 66.členom ZDR, torej v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu. Ti delavci so upravičeni do celotnega regresa za letni dopust.
Iz zgoraj navedenega sledi da Vaša delavka ima pravico do 100 % dopusta in 50 % regresa.
LP

Iz zgoraj navedenega sledi da Vaša delavka ima pravico do 100 % dopusta in 50 % regresa.
LP
-
febo
Po določbi drugega odstavka 162. člena ZDR pa je delavcu, ki med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec ne dogovorita drugače.
Iz tega izhaja da delavcu pripada 7/12 dopust in (7/12)/2 regres.
LP

Iz tega izhaja da delavcu pripada 7/12 dopust in (7/12)/2 regres.
LP