lastni proizvodi - os

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

lastni proizvodi - os

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Pri nas doma imamo mizarstvo. Letošnje leto se bomo lotili prenove treh pisarn. Seveda jih bomo z pisalnimi mizami in pohištvom opremili mi sami.
Verjetno bom to pohištvo morala dati pod naša osnovna sredstva, ki se ravno tako amortizirajo.
Zanima pa me nekaj drugega. Ali tem osnovnim sredstvom sami določimo ceno, naprimer tako kakršno bi lahko dosegli na trgu in pod tako ceno damo tudi v osnovna sredstva.

Na podlagi katerega dokumenta razknjižim potem porabo materiala?
Zanima me kako teče cel postopek glede dokumentov in knjiženja pri lastnih proizvodih.

Help!!!!! :svprasaj: :svprasaj: :svprasaj:
pikica38
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pikica38 »

Pri izdelavi proizvodov, se za porabljeni material uporablja ponavadi delovni nalog, na katerem je zapisan porabljen material za posamezni proizvod in pa ure dela, ki so se porabile pri izdelavi. To je vaš interni dokument iz katerega izračunate ceno v katero je zajet material po NC brez ddv in pa strošek ur dela. Tako dobite NC za posamezni proizvod, ki ga boste preknjižili med osnovna sredstva.
Razknjižite pa tako, da iz zalog proizvodov (63) prenesete vrednost na kt. 701 vrednost usredstvenih lastnih proizvodov in storitev; ter istočasno knjižite vrednosti na Usredstveni lastni proizvodi in lastne storitve (79) ter na opredmetena OS (04)
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

To se pravi, da so to istočasno odhodki(701) ter prihodki(790).
Zanima pa me ali je to zavezano plačilu DDV?Potemtakem verjetno ne.

Lep pozdrav!
pikica38
Nov član
Nov član

Po 8. čl. ZDDV-1 spada to med obdavčljive transakcije, obveznost zua obračun ddv pa nastane v davčnem obdobju, v katerem je nastal obdavčljiv dogodek, za kar lahko napišete interno listino kot račun
Pri nas smo to naredili tako, da smo sami sebi izdali račun, ta račun je bil vpisan v knjigo Irač, hrati pa je bil tudi prejeti račun vpisan v knjigo Prač.
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Se pravi, da ste imeli DDV kot vhodni in istočasno izhodni. Ali sem prav dojela vaš odgovor na moje vprašanje. Še enkrat hvala!
pikica38
Nov član
Nov član

ja tako je
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Aa je res potrebno izdati račun samemu sebi in obračunati DDV? V spominu imam nek članek že kar dolgo nazaj, ki temu nasprotuje. Meni osebno se to zdi nekako nesmiselno :svprasaj: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pikica38
Nov član
Nov član

Potrebno je napisati interno listino... kaj naj bi to bilo ni nikjer navedeno.
Glede na naš program, smo za izdelavo odprli delovni nalog in po zaključku dobili na stanje 1 kos xxxx. Da nam to ni ostajalo na zalogi proizvodov smo pač izstavili račun sami sebi. Na drugi strani pa smo ta račun knjižili kot prejeti račun za osnovno sredstvo. S tem smo dobili pravilne zapise v obrazec DDV-O.
Kopije računov za nabave OS, smo morali vedno pošiljati kontrolorki na durs, pa je bilo vedno vse ok. Tudi, ko smo imeli inšpekcijo ddv-ja, glede tega ni bilo nikakršnih pripomb.
Odgovori