pridobitve iz eu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
škarje
Nov član
Nov član
Kontakt:

pridobitve iz eu

Odgovor Napisal/-a škarje »

Podjetje, ki je ddv zavezanec je pridobilo blago iz avstije od podjetja, ki je tudi davčni zavezanec. Blago in račun je prišlo po pošti. Na računu je zaračunan avstrijski mwst. Ali se naredi pri nas samoobdavčitev, oziroma kam v knjige ddv gre takšen račun.
Lep pozdrav
Marjetica5
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Marjetica5 »

Zavrnite jim račun in jih prosite za novi račun brez Mwst. Obvezno jim pošljite tudi svojo ID številko, ki jo naj navedejo na računu.

Če pa ne bodo hoteli izdati računa brez ddv, naredite samoobdavčitev od neto vrednosti.
Spela Marela
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Spela Marela »

Marjetica5 napisal/-a: Če pa ne bodo hoteli izdati računa brez ddv, naredite samoobdavčitev od neto vrednosti.
To ni v skladu z zakonodajo. Upošteva se bruto račun, DDV pa je davčno nepriznan strošek, ker se smatra, da niso bile narejene vse akcije z vaše strani, da bi pridobili račun brez DDV (mnenje DURS-a).

Lep pozdrav, Špela
škarje
Nov član
Nov član
Kontakt:

Zanima me kje najdem to pojasnilo dursa.
LP
vesna_2004
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vesna_2004 »

Še jaz imam vprašanje o pridobitvah iz EU. Podjetje iz Avstrije nam je zaračunalo surovine (8,5% DDV) v vrednosti 1000 EUR (znesek Za plačilo na računu).
Ali pravilno naredim samoobdavčitev tako:
kto 310: 1000/
kto 2210: /1000
kto 1601: 85/
kto 2601: /85

Kako to vprišem v KPR?

Lp, Vesna
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Špela Marela, ne vem če bo to držalo, sicer gre takole. Prejmemo račun za nabavo materiala od Astrijca za 500,00 € + 100,00 € ATU DDV= 600,00 € plačamo dobavitelju.

Naredimo samoobdavčitev na 500,00 €, kar pomeni spet 20% ddv=100,00 € in knjižimo: kto 310 =500 €/221=600 €
kto 160=100 €/260=100 €
kto 489=100 € (to pa je AUT ddv, ki ni davčno priznan). lp
Spela Marela
Začetnik
Začetnik

Zakladničarka, samoobdavčitev pride v primer samo v primeru, ko nam tujec izda račun za opravljeno storitev ali dobavo blago, pri tem ne obračuna DDV, ker gre za interkomunitarni promet.

Če pa on obračuna DDV, čeprav ga ne sme, ga prikaže v svoji evidenci, mi ga bi pa z samoobdavčitvijo še enkrat v globalu na nivoju EU podvojili.
škarje
Nov član
Nov član
Kontakt:

Zanima me če je moje sklepanje iz vsega napisanega pravilno:
neto znesek - strošek
tuji davek - davčno nepriznani strošek
samoobdavčitve ni
račun ne gre v DDV-o
LP :lol:
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Se strinjam s Špelo Marelo, takšen račun, kjer je zaračunan že njihov Mwst pri nas ne gre v davčne evidence in ni predmet samoobdavčitve, ker je že obračunan njihov ddv in ni predmet našega ddv-ja, lahko pa njihov mwst zahtevate nazaj v njihovi državi.

lp
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Strinjam se s Špeli, vendar le za storitve. Za pridobitev pa navajam mnenje iz IKS-a:
Stolpec 15 evidence IR: Vpiše se vrednost ddv, obračunanega po stopnji 20%, ki ga davčni zavezanec obračuna od pridobitev blaga iz drugih držav članic EU. Če nastane obveznost za obračun slovenskega ddv od nabav blaga, pri katerih je dobavitelj iz druge države EU že obračunal tuji ddv, se ddv obračuna od osnove, ki ne vključuje tujega ddv.
Kadar nastane obveznost za obračun ddv v istem davčnem obdobju, kot se izkaže nabava blaga, je davčna osnova izkazana v stolpcu 9 PR. Sledi polje 32 DDV-O: v to polje vpisujemo tudi vrednost - nabavljenega blaga, za katero nastane obveznost za obračun DDV od pridobitev in je zanj tuji dobavitelj nepravilno obračunal ddv v drugi državi EU (vpiše se vrednost brez tujega ddv). Prosim za nadaljno mnenje. lp
engel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a engel »

Pozdravljeni,

pravtako me zanima nadaljnje mnenje,

ali je sedaj potrebna samoobdavčitev na prejeto blago/storitev, za katero je dobavitelj iz EU že zaračunal tuj DDV ali ne

Hvala

lp
Spela Marela
Začetnik
Začetnik

škarje napisal/-a:Zanima me kje najdem to pojasnilo dursa.
LP
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... i_odhodek/
Odgovori