Prvič se srečujem s knjiženjem za zasebnike, so me pa postavili v zame nenavadno situacijo: zasebnik bi rad prodal del osnovnega sredstva, katero pravzaprav ni njegovo (leasing). nikjer v knjigah nima tega os, torej, kako bo to prodal, kako naj postopam ???
prodaja osnovnega sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
prodaja osnovnega sredstva
Pozdravljeni!
Prvič se srečujem s knjiženjem za zasebnike, so me pa postavili v zame nenavadno situacijo: zasebnik bi rad prodal del osnovnega sredstva, katero pravzaprav ni njegovo (leasing). nikjer v knjigah nima tega os, torej, kako bo to prodal, kako naj postopam ???
Ne razumem prav dobro. Če je OS v poslovnem leasingu, potem ni vaše in mi ni jasno, kako ga lahko prodate. Če pa je finančni leasing, potem je OS vaše in ga morate voditi med osnovnimi sredstvi ter mu obračunavati amortizacijo. Prodaja gre potem kot pri osnovnih sredstvih. Pa tudi pri tem leasingu mislim, da OS ne morete prodati pred dokončnim odplačilom dolga.
DECO
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
pravzaprav sem včeraj odkrila nekaj drugega.
zasebnik je lansko leto kupil ta os, za kar je vzel kredit, vendar jih njegov računovodja ni uvrstil med os in jih ni amortiziral. pa tudi nekaj drugega je naredil. v obračunu DDV ni upošteval izdanih računov po dobavnicah, kar pomeni, da je leto in pol utajal DDV. pravkar se ukvarjam z zbiranjem podatkov za samoprijavo. zanima me, ali moram vse poknjižiti, kar bi bilo od konca leta 2006 ali lahko podam samoprijavo na podlagi ročnih izračunov? in kako oddam to samoprijavo, na obrazcih DDV-0, se pravi za vsak mesec posebej?
seveda pa to oboje prinese s seboj spremembo bilance za lansko leto... pojma nimam, kako se bom vsega tega lotila. a je dobro, da pred tem kontaktiram davčno upravo?
zasebnik je lansko leto kupil ta os, za kar je vzel kredit, vendar jih njegov računovodja ni uvrstil med os in jih ni amortiziral. pa tudi nekaj drugega je naredil. v obračunu DDV ni upošteval izdanih računov po dobavnicah, kar pomeni, da je leto in pol utajal DDV. pravkar se ukvarjam z zbiranjem podatkov za samoprijavo. zanima me, ali moram vse poknjižiti, kar bi bilo od konca leta 2006 ali lahko podam samoprijavo na podlagi ročnih izračunov? in kako oddam to samoprijavo, na obrazcih DDV-0, se pravi za vsak mesec posebej?
seveda pa to oboje prinese s seboj spremembo bilance za lansko leto... pojma nimam, kako se bom vsega tega lotila. a je dobro, da pred tem kontaktiram davčno upravo?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mislimk da bo postopek samorpijave kar pravi ukrep. Kontaktirajte z vašo egeretnko. Verjtno boste morali obnoviti obračun DDV za lansko obdobje, obračunati zamudne obresti z ustreznimi kazenskimi "točkami". Samoprijavo podaste z dopisom, zraven pa priložite še obrazec Podatki v zvezi s predložitvijo obračuna davka na podlagi samoprijave. Obresti obračunate do datuma plačila in nato sledi oddaja omenjenega obrazca, kjer navedete vrsto in višino davčnega dolga, ter pripadajoće obresti. V prilogi obrazca je vse opisano.
Za knjiženje pa ne porpavljate lanskih bilanc, pač pa popravite prenesen dobiček za morebitne razlike rezultata. Vse obrazložite v razkritjih, ker drugače to ni davčno priznano.
Za knjiženje pa ne porpavljate lanskih bilanc, pač pa popravite prenesen dobiček za morebitne razlike rezultata. Vse obrazložite v razkritjih, ker drugače to ni davčno priznano.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kot kaže ste to stranko prevzela na novo. Jaz bi na vašem mestu najprej ugotovila ali je za omenjene nepravilnosti kriv računovodja (so tudi taki?) ali pa je računovodja delal samo po navodilih zasebnika. Če so bila taka navodila zasebnika, bi jaz na vašem mestu dobro premislila ali naj mu vodim računovodstvo. Hote ali nehote boste v nepravilnosti vmešani tudi vnaprej.
Lp
Lp
DECO
nepravilnosti so definitivno na strani računovodja (tudi taki so!). ta je v zasebnikovem imenu izdajal račune, ki pa jih potem ni obračunal v DDV. zasebnik o tem ni imel pojma, kar mu verjamem glede na to, da je resnično laik na tem področju. zakaj je to delal pa upam, da bom izvedela, ko se z njim dobim.
še nekaj: zasebnik ima do računovodja še odprte obveznosti, na podlagi tega pa računovodja noče predati nekaterih pomembnih dokumentov prejšnjega obdobja. in glede na to, da se je šel take igrice, ki bi lahko zasebnika spravile grobo rečeno v zapor, ali lahko od njega zahtevam dobropis za znesek neporavnanih obveznosti, konec koncev ni opravljal svojega dela, kot ga je računal.
še nekaj: zasebnik ima do računovodja še odprte obveznosti, na podlagi tega pa računovodja noče predati nekaterih pomembnih dokumentov prejšnjega obdobja. in glede na to, da se je šel take igrice, ki bi lahko zasebnika spravile grobo rečeno v zapor, ali lahko od njega zahtevam dobropis za znesek neporavnanih obveznosti, konec koncev ni opravljal svojega dela, kot ga je računal.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
"Stara" praksa zadrževanja dokumentov kot garancija za poplačilo dolgov nima nobene pravne osnove. A pri nekaterih, slabih plačnikih to zaleže. Dokumentacijo mora računovodski servis izročiti v vsakem primeru, kajti za iztrjavo dolgov poznamo druge instrumente.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko