Radovednost je bila povod, da sem poiskala sestavek omenjene založbe. In kaj sem ugotovila?
Velikokrat se zgodi, da sestavek preberemo preveč površno in si zato stvar pač razlagamo po svoje. Tudi v omenjenem sestavku je bil odgovor - mnenje razdeljeno na dva dela:
- kilometrina, ki se izplača študentu, ki je na počitniški praksi (zato tudi navaja:...če ga slednji potrebuje za opravljanje praktičnega izobraževanja) : in v tem delu avtor citira določbe zakona o dohodnini in uvršča dohodke (nagrada za opravljeno počitniško prakso) kot dohodke iz zaposlitve, pri katerih se davčna osnova ne poveča za povračila stroškov do višine iz Uredbe. Ta del odgovora se pravzaprav nanaša tudi na vprašanje aknelab
Del tega zapisa je potem veljal tudi za nadaljevanje prispevka in seveda vplival na zmotno obravnavo upoštevanja/neupoštevanja v davčno osnovo;
- kilometrina, ki je izplačana študentu, ki opravlja delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije (zadnji trije odstavki prispevka): ta dohodek se šteje kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, zato povračila stroškov povečujejo osnova za dohodnino. Študent pa lahko uveljavlja pri letni dohodninski napovedi dejanske stroške.
Torej: če dela študent preko napotnice, se mu lahko izplača kilometrina (povračilo stroškov), vendar mu le-ta povečuje osnovo za davčni odtegljaj - dohodnino. Na koncu leta lahko uveljavlja dejanske stroške, kolikor ti presegajo 10% normiranih stroškov (4. odstavek 41. člena Zakona o dohodnini).
LP
Kilometrina?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Kilometrina?
Iz vsega odgovorjenega torej lahko sklepam, da podjetnik lahko povrne tudi letalska karta. Stranka je namreč zaradi odličnega znanja tujega jezika v tuijno z namenom iskanja poslovnih sitkov, iskanje morebitnih poslov (vem, da je to lahko malce "iz trte zvito" - a to navzezadnje zadeva mojo stranko, katero sem na to opozoril).
Zanima pa me, ali je v redu, da je karta naslovljena kar na podjetje - za "prilogo" kot kritje davčnega priznanja tega računa, sem mu svetoval, da naj ima poleg študentsko napotnico in izpolnjen potni nalog z vsemi potrebnimi prilogami.
Podjetnik si želi na tak način poenostaviti poslovanje.
Zanima pa me, ali je v redu, da je karta naslovljena kar na podjetje - za "prilogo" kot kritje davčnega priznanja tega računa, sem mu svetoval, da naj ima poleg študentsko napotnico in izpolnjen potni nalog z vsemi potrebnimi prilogami.
Podjetnik si želi na tak način poenostaviti poslovanje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko