knjiženje trr s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

knjiženje trr s.p.

Odgovor Napisal/-a lauren »

Pozdravljeni!
Prvič se srečujem s knjiženjem s.p. in me zanima, kako knjižim trr tiste zneske, ki jih podjetnik dviguje ali plačuje v svoje namene?
Hvala!
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Dvig gotovine za osebno porabo sam.podj. knjižite preko konta 920/Pretoki iz gospodinjstva in v gospodinjstvo in sicer ( dvig 920/110 morebitni polog 110/920). Lp - TITA
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Mene pa zanima podobno:
S.p. plača določene računa in prispevke iz svojega osebnega računa, ki ni odprt na s.p., ker na s.p. računu nima dovolj sredstev.
Ali lahko poknjižim kar tako, da zapiram 220000D in 920000 K Ali moram obvezno čez blagajno polog itd?

Kaj pa se konec leta zgodi s kontom 920000. Ali ostane saldo vsa leta gori ali se zapira? Oz. če se, kako se zapira.

Sem pri knjiženju s.p. tudi nova in mi to ni čisto jasno.

Prosim za pomoč!

Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Salda konta 920 nikamor ne prenašate, ter ga tudi ne zapirate. Mnogi ob koncu leta saldo prenašajo na podjetnikov kapital, a to je zmotno. Skupni znesek kontov razreda 9 je na tak način prikazan le v bilanci stanja, ki jo oddamo na AJPES.

Nekatere postavke iz poslovnih knjih namreč v BS prikazujemo kumulaivno.
:spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Gospod Mirko najlepša hvala za odgovor. Sem bila v dilemi, ker mi je kolegica rekla, da je potrebno konto 29o zapreti, pa sem videla, da moja predhodnica tega ni delala in me je kar malo stisnilo pri srcu.

Vseeno pa me zanima še, glede mojega prvega vprašanja, če lahko knjižim plačilo računa za s.p. in plačilo prispevkov za zasebnika iz osebnega računa, ker na računu s.p. ni dovolj sredstev kar npr. pl. računa:

220 D 290/K in je s tem stvar zaključena ali moram obvezno čez blagajno, (ker tu pa imam problem), ker ni tako visokega blagajniškega maksimuma v blagajni, oz. če lahko plačuje npr. z osebnega računa za več kot 417,oo €. Prosim, še tukaj za odgovor!

Najlepša hvala za pomoč.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Gre za različne vsebina podjetnikovega kapitala, za katere je dobro voditi ločeno evidenco. Ločimo kapital, ki ga je podjetnik prinesel "s eboj", kapital, ki ga je "zaslužil" s poslovnajem in odbitna postavka, ki zmanjšuje zaslužek (dobiček in davek od njega), ter seveda obveznost do nosilca (lahko tudi tejratev).

Znesek 420,00 (ne 417) je mišljen kot najvišje gotovinsko plačilo, plačilo iz osebnega TRR-ja pa je negotovinsko, a se zabeleži kot pretok/odtok na kontu 920. Svetujem pa vam, da zaradi preglednosti in nazadnje tudi zaradi jasne meje med zasebnim in poslovnim, plačujete iz poslovnega TRR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Še enkrat hvala za odgovor. lp
Odgovori