Pozdravljeni,
Del hiše nameravamo preurediti v malo večjo in udobnejšo pisarno. Hiša je v lasti staršev nosilke obrti, torej sama ni pisana kot lastnik. Urejati nameravamo sami, postopoma, kolikor bo časa in denarja.
Zanima pa me, ali lahko gradbeni material, ki ga bom moral nabavit za delat, lahko jemljem na firmo in kam potem to knjižim? Imamo enostavno knjigovodstvo, načeloma več ali manj vse knjižim pod potrošni material. Potreboval bi recimo cement, knauf plošče, stiropor (oz. drugo obliko izolacije), talne obloge... Kar se pohištva tiče mislim tako ali tako vnesti med osnovna sredstva, tu ni dileme. Rad bi le, da prav poknjižim material, ki ga bom porabil za predelavo dela hiše.
Hvala in lp
Predelava dela hiše
Moderator: Mirko Zbačnik
Kolikor vem, mora obstajati neko razmerje v tem primeru (najemno) za del hiše, katero koristite kot pisarno oz. boste koristili, če imate namen potem uveljavljati stroške za urejanje. Tako bi praviloma moralo biti to razmerje urejeno s kakšno najemno pogodbo, in potem si lahko tudi kakšen del ostalih stroškov upoštevate v davčno priznane odhodke kot so npr. elektrika, voda, ...
Mislim, da pravilno razmišlja.
Povejte tudi drugi
lp
Mislim, da pravilno razmišlja.
Povejte tudi drugi
lp
Hm...
Trenutno tega nimamo urejenega. A ni samo po sebi umevno, da pač material za urejanje poslovnega prostora lahko daš v strošek? Konec koncev potrebuješ nek prostor, kjer urejaš papirje, imaš arhiv in tako naprej. In če za ta prostor pač ne plačuješ najemnine je pač ne plačuješ, ali pač? Ali bi bil mogoče dovolj neke vrste pisni dogovor, v katerem se napiše, da lastnik objekta da v uporabo (torej ne najem) del hiše in se recimo točno določi za kateri del gre in se za to pač ne plačuje najemnine?
Sem preveč zakompliciral?
Trenutno tega nimamo urejenega. A ni samo po sebi umevno, da pač material za urejanje poslovnega prostora lahko daš v strošek? Konec koncev potrebuješ nek prostor, kjer urejaš papirje, imaš arhiv in tako naprej. In če za ta prostor pač ne plačuješ najemnine je pač ne plačuješ, ali pač? Ali bi bil mogoče dovolj neke vrste pisni dogovor, v katerem se napiše, da lastnik objekta da v uporabo (torej ne najem) del hiše in se recimo točno določi za kateri del gre in se za to pač ne plačuje najemnine?
Sem preveč zakompliciral?
Nekje sem brala, pa nisem sedaj našla kje, da mora biti sklenjeno in zapisano nekako najemno razmerje. Saj vi konec koncev lahko pisno sklenete pogodbo oz. dogovor za najem prostora za poslovni prostor in glede na to, da boste v ta prostor morali vložiti sredstva, ker je prostor še v "surovem" stanju, je pač dogovor med vami in lastnikom, da ni najemnine v zameno, da boste da boste uredili del hiše, ki pa je sedaj neuporaben in recimo propada.
Kolikor vem, si lahko v kolikor je sklenjena takšna pogodba upoštevate tudi del stroškov gospodinjstva t.j. elektrike, vode, odvoza smeti, pač nek razumen %, in vam tudi to znižuje davčno osnovo. Predvsem pa mora biti pogodba o najemu napisana in v njej opredeljene tudi vse te stvari.
Morda bi bilo dobro, da za nasvet vprašate na davčno upravo. Saj bi vam tam skoraj morali vedeti svetovati.
Mogoče ima tudi kdo na forumu kakšne izkušnje s tem.
Kolikor vem, si lahko v kolikor je sklenjena takšna pogodba upoštevate tudi del stroškov gospodinjstva t.j. elektrike, vode, odvoza smeti, pač nek razumen %, in vam tudi to znižuje davčno osnovo. Predvsem pa mora biti pogodba o najemu napisana in v njej opredeljene tudi vse te stvari.
Morda bi bilo dobro, da za nasvet vprašate na davčno upravo. Saj bi vam tam skoraj morali vedeti svetovati.
Mogoče ima tudi kdo na forumu kakšne izkušnje s tem.
Moje mnenje je, da je bolj pametno, da prizidek sezidate iz "lastnih" sredstev in ga potem, ko bodo gradbena dela zaključena, date oceniti in ga knjižite v poslovne knjige kot zgradbo, katero boste amortizirali več let. Tedaj tudi uredite pogodbo z lastnikom. Lažje bo tudi, če boste imeli priključke za elektriko, telefon, vodo,.... ločeno samo za dejavnost. Tako odpade stalno poračunavanje in dokazovanje stroškov. Glede pravilnosti pogodbe pa je najbolje, da se obrnete na kakšnega odvetnika, da vam pravilno svetuje o obliki lastništva oz. najema prostorov.
Evida
Hiša ni v lasti nosilke podjetja, ne glede na to, da je ta last njenih staršev, mora biti najprej urejeno lastniško razmerje, sicer se ne more vlagati lastnih sredstev v poslovni prostor ki ni last podjetja, ali nosilke podjetja, razen če ste mislili lastnih sredstev kot osebnih sredstev vendar pa ne vem, na kak način bi potem opravičevali stroške amortizacije!? Na podlagi česa? Morda se motim, vendar mislim, da mora biti najprej rešeno lastniško razmerje.
Prosim popravite me ostali če nimam prav.
lp
Prosim popravite me ostali če nimam prav.
lp