povračilo zavarovalnice
Moderator: Mirko Zbačnik
povračilo zavarovalnice
Pozdravljeni!
Želela bi nasvet, kako poknjižiti naslednje:
marca se na pokvari del stroja in v tujini naročimo novega in hkrati prijavimo škodo zavarovalnici;
maja dobimo nov del z računom; navedeni del nam bi po rač. standardih zmanjšev popravek vrednosti stroja.
julija dobimo povrnjeno škodo v celotni vrednosti računa.
jaz sem vrednost rez. dela poknjižila na OS, ne vem pa kam s povračilom škode... med prihodke?
Zelo bom hvaležna za kakršenkoli nasvet.
Lp,
E.
Želela bi nasvet, kako poknjižiti naslednje:
marca se na pokvari del stroja in v tujini naročimo novega in hkrati prijavimo škodo zavarovalnici;
maja dobimo nov del z računom; navedeni del nam bi po rač. standardih zmanjšev popravek vrednosti stroja.
julija dobimo povrnjeno škodo v celotni vrednosti računa.
jaz sem vrednost rez. dela poknjižila na OS, ne vem pa kam s povračilom škode... med prihodke?
Zelo bom hvaležna za kakršenkoli nasvet.
Lp,
E.
-
febo
Račun tujega dobavitelja se sigurno glasi na podjetje in ne zavarovalnico, zato nabavo rezervnega dela in račun tujca ni možno knjižiti kot terjatev do zavarovalnice, ampak kot obveznost do tujega dobavitelja in se knjiži 4030/22100. Obenem če je potrebno opravite samoobdavčitev. Povračilo zavarovalnice je ločen poslovni dogodek v katerem se pojavlja terjatev do zavarovalnice. Edino kar se strinjam s predhodnikom je da zamenjava pokvarjenega dela ne podaljšuje dobo koristnosti stroja, zato knjižite rezervni del na 4030.
LP

LP
Hvala obema za nasvete
Še ena stvar: kaj pa če bi, potem, ko bi rez. del poknjižila na stroške, ta isti strošek stornirala (glede na to, da so se vsi posl. dogodki zgodili v istem letu) in ga poknjižila kot terjatev do zavarovalnice?
4030/ -4.000 EUR
1650/ 4.000 EUR
Kaj pravita na to?
Mal sem še povpraša naokoli in vidim, da ima vas nek drugačen sistem knjiženja v teh primerih... sploh pa ko gre za rez. dele večjih vrednosti...
Lp,
E.
Še ena stvar: kaj pa če bi, potem, ko bi rez. del poknjižila na stroške, ta isti strošek stornirala (glede na to, da so se vsi posl. dogodki zgodili v istem letu) in ga poknjižila kot terjatev do zavarovalnice?
4030/ -4.000 EUR
1650/ 4.000 EUR
Kaj pravita na to?
Mal sem še povpraša naokoli in vidim, da ima vas nek drugačen sistem knjiženja v teh primerih... sploh pa ko gre za rez. dele večjih vrednosti...
Lp,
E.
Febo, kaj pa knjiženje 165 / 221 + samoobdavčitev, seveda.
Ker so podali zahtevek za povračilo na zavarovalnico in celo dobili vrnjeno celotno vrednost rezervnega dela, potem le-ta ne more biti strošek podjetja. Šele, če od zavarovalnice nebi dobili povrnjene ali celotne vrednosti ali dela vrednosti nadomest.dela, bi nepovrnjeni del lahko povečeval stroške podjetja.
Vsekakor naredite tako, kot navajate - stornirajte stroške in vzpostavite terjatev do zavarovalnice, katero pokrijete z nakazilom, ki ste ga od zavarovalnice prejeli.
lp
Ker so podali zahtevek za povračilo na zavarovalnico in celo dobili vrnjeno celotno vrednost rezervnega dela, potem le-ta ne more biti strošek podjetja. Šele, če od zavarovalnice nebi dobili povrnjene ali celotne vrednosti ali dela vrednosti nadomest.dela, bi nepovrnjeni del lahko povečeval stroške podjetja.
Vsekakor naredite tako, kot navajate - stornirajte stroške in vzpostavite terjatev do zavarovalnice, katero pokrijete z nakazilom, ki ste ga od zavarovalnice prejeli.
lp
-
febo
Z malo zamudo, ponavljam še enkrat. Rezervni del je nabavljen, nabavo je potrebno knjižiti.
Strošek ne morete stornirati, ker je že nastal. Tega ne spremeni povračilo zavarovalnice. Mešate stroške in prihodke.
1. Nabava rez.dela+samoobdavčitev 403,160x/221,260x
2. Plačilo rez. dela 221/110
3. Poravnava zavarovalnice 165/786
4. Nakazilo zavarovalnice 110/165
Da sta 2. in 4. enaka ni pravilo.
LP

Strošek ne morete stornirati, ker je že nastal. Tega ne spremeni povračilo zavarovalnice. Mešate stroške in prihodke.
1. Nabava rez.dela+samoobdavčitev 403,160x/221,260x
2. Plačilo rez. dela 221/110
3. Poravnava zavarovalnice 165/786
4. Nakazilo zavarovalnice 110/165
Da sta 2. in 4. enaka ni pravilo.
LP