Pozdravljeni,
Imam eno vprašanje? V podjetju sem 7 mesecev, pogodbo imam za eno leto, rada bi imela otroka.
Ali se lahko zgodi, da mi ne podaljšajo pogodbe, ko mi preteče, če bi bila v tem času noseča?
PorodniŠki dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
V 77. členu Zakona o del. razmerjih je zapisano: 1. odstavek - pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oz. ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katrega je bila sklenjena. in 2. odstavek - pog. o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami tega zakona.
Torej, po poteku roka veljavnosti pog. o zaposlitvi, delodajalec ni obvezen, da bi z vami sklenil novo pog. o zaposlitvi za določen čas oz. podaljšal vaše del. razmerje, tudi če bi v tem času bila noseča. Dolžen vas je napotiti na Zavod za zaposlovanje, kjer boste uredila status brezposelne osebe in izročiti vse vaše dokumente. Lp - TITA
Torej, po poteku roka veljavnosti pog. o zaposlitvi, delodajalec ni obvezen, da bi z vami sklenil novo pog. o zaposlitvi za določen čas oz. podaljšal vaše del. razmerje, tudi če bi v tem času bila noseča. Dolžen vas je napotiti na Zavod za zaposlovanje, kjer boste uredila status brezposelne osebe in izročiti vse vaše dokumente. Lp - TITA