DDV in motorna vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesnadega
Nov član
Nov član

DDV in motorna vozila

Odgovor Napisal/-a vesnadega »

Pozdravljeni,

Težava se mi je pojavila, ker ne vem kako obračunati DDV in ga vnesti v DDV-O. Namreč:

1. Podjetje je v EU nabavilo osebni avto in ob nabavi izvedlo postopek samoobdavčitve.
2. Za ta osebni avto je podjetje plačalo pri davčni upravi tudi davek od motornih vozil - kam naj ta davek zaknjižim, ali dobim za to kak dokument???
3. Osebni avto je kasneje podjetje prodalo, vendar je na račun napisalo, da je bil DDV obračunan v skladu z 102. in 104. členom ZDDV-1, ni pa izkazan tako kot to določa 110. člen ZDDV-1.

Zanima me ali je bilo pravilno, da je podjetje izvedlo samoobdavčitev? Kako in na osnovi česa poknjižiti davek od motornih vozil? Kako pravilno izdani račun zavesti v obračun DDV?

Hvala na vašo pomoč.

Sončen pozdravček. :D
Vesna
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

Re: DDV in motorna vozila

Odgovor Napisal/-a mala novinka »

Zdravo,

Jaz imam podobno vprašanje.... Podjetje bo kupilo iz nemčije džip - spada pod osebne avtomobile, za lastno uporabo.vem, da od vrednosti avtomobila plačamo ddv in si le tega ne moremo odbijati, ker ni tovorno vozilo. se mi je pa malo zataknilo kaj smo dolžni še plačati??? avtomobil je vreden več kot 25.000 € in tu pride davek na motorna vozila 13%... a moramo plačati tudi to???
nevednost ni lepa čednost
tanjara
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a tanjara »

ali mogoče kdo pozna odgovor na prvo vprašanje?
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

vesnadega:
1. če ste kupili avto po računu od eu dobavitelja, mora ta vsebovati tudi pravo klavzulo, da delate samoobdavčitev, račun pa mora bit izkazan brez ddv-ja.
2. od davčne dobite dokument o o odmeri višine dmv (so počasni glede tega). dmv zavedete na konte 66/26
3. če ste prejeli račun od dobavitelja in delali samoobdavčitev, potem morate izpisati "navaden" račun, se pravi neto ceno in zaračunati 22% ddv-ja, vse skupaj pa vnesti v knjigo ddv.

drugače pa se ob pridobitvi vozil plača dmv in okoljska dajatev.
Odgovori