Smo pravna oseba in v tujino-Nemčija moramo plačati najem sejemskega prostora. Račun smo prejeli z DDV.
Vprašanje: Ali lahko uveljavljam oprostitev, pošljem potrjen KIDO na DURS in se sklicujem na 6. člen mednarodne pogodbe? Ali je imel že kdo takšen primer (najemnina tujina)?
Prosim za mnenje in hvala.
Odgovori, ki sem jih dobila na podobno vprašanje (durs, Zveza):
1. sejemski stroški niso predmet davčnega odtegljaja po 68. členu ZDDPO-1 - odvisno od pogodbe, ki smo jo podpisali z nemškim partnerjem
2. če pa smo vendarle vzeli v najem sejemske površine, je najemnina predmet davčnega odtegljaja. Skladno s sporazumom z Nemčijo lahko z obrazcem KIDO 8 uveljavljamo oprostitev ali z obrazcem KIDO 12 vračilo; odvisno od tega, koliko časa imamo za pridobitev: če do datuma plačila najemnine ne uspemo pridobiti KIDO 8, plačamo davčni odtegljaj, in ga z obrazcem KIDO 12 zahtevamo nazaj.
Sama pogodba med obema državama ni dovolj za oprostitev.
Pri nas je potem vse padlo v vodo, zato postopka nismo speljali, sem pa veliko spraševala na to temo. Od durs-a sem dobila UL iz leta 1988 (pogodba med SFRJ in Nemčijo), od Zveze pa pisni odgovor. Zelo veliko pa so se o davčnih odtegljajih razpisali v IKS-u 6/05, žal najema štanta ne v Nemčiji ne kjerkoli drugje po EU niso predvideli.
Čeprav zelo pozno. Hvala.
Naj samo sporočim, da smo tujcu poslali v potrditev KIDO 8, zaenkrat tujec odpora ni pokazal. Vse ostalo je v ..... rokah.
lp,
BIGI
Tudi jaz se sedaj ubadam s podobnim problemom, vendar imam še dodatnega, saj direktor noče slišati o kakšnem davčnem odtegljaju.
Torej: imam račun na katerem piše dobesedno: udeležba na sejmu z obračunanim tujim DDV in naročilnico na kateri piše: najem prostora v izmeri 8 x 8 m. Če račun opredelim kot sejemske stroške, ne sme biti njihovega DDV, ampak moram narediti samoobdavčitev, če pa opredelim kot najemnino, pa je tudi narobe saj nismo plačali davčnega odtegljaja.
Res pa v zakonu piše: "Davek se izračuna, odtegne in plača ... od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji". Tudi v IKS- 6 piše, da so glede tega prosili za pojasnilo.
Prejeli smo račun tujega dobavitelja za raztavni prostor+zavarovanje+registracijo+električno napeljavo z obračunanim VAT. Na računu je navedena naša ID številka.
Storitev se bo vršila šele čez en mesec.
Ali naredim prav, ko tega računa ne vodim v davčnih evidencah?
Še jaz imam eno vprašanje - če slovensko podjetje proda tuji pravni osebi premoženjske pravice, potem Slovensko podjetje izda račun brez DDV (oprostitev po 29. členi ZDDV-1). Davčni odtegljaj pa si mora obračunati tuje podjetje?