Pozdravljeni!
Imam popoldanski s.p. - enostavno knjigovodstvo - ročno vodeno
Pojavila se mi je dilema pri knjiženju pavšalnih prispevkov;
Namreč ne vem kaj je prav pri knjiženju le teh;
Kam je pravilen vpis v ročno knjigo prihodkov/odhodkov:
- drugi stroški/prispevki za socialno varnost podjetnika ali
- drugi stroški/ostali stroški
Tu sem opazila, da eni dajejo v rubriko soc.varnost podj., spet drugi pa pod druge stroške.... kaj je torej prav?
Prosim za pomoč in objasnilo kako je davčno gledano pravilno knjiženje teh prispevkov.
In še akontacija .... kako je s knjiženjem le te?
- mislim, da tu pa imam prav, da se vpiše samo v knjigo ostalih obv./ter. in nikamor drugam
- edino še to pri akontaciji....kaj je bolj prav ali se jo plača iz poslovnega računa ali osebnega?
Hvala!
PavŠalni prispevki in akontacija
Moderator: Mirko Zbačnik
Najlepša hvala za tako hiter odgovor;
Samo še nekaj me zanima, če delam prav pri tem ročnem knjiženju prispevkov:
- prispevke vpišem v knjigo prih./odh in
- knjigo ostalih ter./obv. kjer potem zaprem obv. ko je plačilo izvedeno
Akontacijo pa vpišem samo v knjigo ostalih ter./obv. in nič v knjigo prih./odh. ker akontacija ne predstavlja stroška podjetja....
Je prav tako?
Samo še nekaj me zanima, če delam prav pri tem ročnem knjiženju prispevkov:
- prispevke vpišem v knjigo prih./odh in
- knjigo ostalih ter./obv. kjer potem zaprem obv. ko je plačilo izvedeno
Akontacijo pa vpišem samo v knjigo ostalih ter./obv. in nič v knjigo prih./odh. ker akontacija ne predstavlja stroška podjetja....
Je prav tako?
Tako je, akontacija dohodnine iz dejavnosti ni strošek. Evidentirate jo v knjigo ostalih terjatev in obveznosti, da lahko ob sestavi davčnega obračuna vidite, koliko imate e plačanih akontacij med letom.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)