Material

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Material

Odgovor Napisal/-a romč »

Svetujte mi nekaj.

Če s.p.-jevc nabavi material od dobavitelja npr. po 100,00 eur. Ali ga lahko proda naprej po višji ceni. Naprimer da zaračuna kupcu isti material po 300,00 eur. Nima pa registrirane trgovine.

Ali lahko samo obdrži popust, ki ga je pridobil od dobavitelja?

Kako je s tem?

Ali lahko kar sam oblikuješ ceno oziroma višaš?

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ne poznam predpisa, ki bi prepovedal prostovoljno oblikovanje cen, saj cene oblikuje trg. Če recimo nek material proda v okviru opravljanja storitve (recimo popravilo), potem ne potrebuje registrirane dejavnosti trgovine. Če pa prodaja material naprej ''kar tako'', bo pa potrebna registracija.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

To se pravi, da lahko on vsak material, ki ga dobavi in nato montira na objektu naprimer poviša za 10%.

Ali se motim?

Prosim povejte!
belissa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a belissa »

Tudi jaz sem mnenja, da lahko sam določiš ceno materiala; Nikakor nisi recimo, da si serviser dolžan stranki dokazovati po kakšni ceni si ti nabavil material, ki si ga zamenjal/vgradil,.... prodaš ga naprej po ceni, ki ti jo je uspelo pri stranki doseči :wink:
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Jaz sedaj prav nič ne vem več.

Spraševala sem tukaj pri nas pa so mi vsi rekli, da sploh ne smeš tako dvigati cene. Ker vbistvu nisi tako registriran.

Tukaj na forumu mi pravite drugače.

Ne vem kaj je pravilno.

LP

:? :? :?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne vem za kakšno dejavnost gre, a predhodnika imata prav. Trg bo pokazal, če zaračuna previsoke cene materiala. Kupec se lahko odloči, da material nabavi sam, ali pa izbere drugega izvajalca.

Za razumevanje naj davedem primer, ko s.p. zaradi velikega prometa s trgovcem dobi rabat. A je nepošteno, če si rabat zadrži sam?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Se strinjam z Mirkom.... in tudi ne vem, za kaj bi moral biti registriran, če bi hotel dvigniti ceno? Pa poglejmo recimo računovodski servis.... ker zaradi oblicie dela ne morem opraviti vseh storitev sama, najamem podizvajalca in ga plačam po podjemni pogodbi po ceni 100 €. Zakaj jaz stranki ne bi mogla izstaviti za to storitev računa 150 €? Kdo mi to prepoveduje? Kako pa stranka ve, da imam jaz račun od podizvajalca za 100 €? Kdo pa pravi, da da jaz nisem imela nobnih drugih stroškov poleg teh stroškov 100 € po podjemni pogodbi? Še enkrat... če trg dovoli dvig cene, je vse OK.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ja Mirko on že dobi rabat za nabavljeno robo. In normalno, da je tisti rabat njegov - ga ne daje naprej kupcu.

Samo zaračuna pa po takšni ceni kot je nabavil brez rabata.

Tisto ceno pa nič ne viša, ker mu je prejšnja računovodkinja rekla da ne sme.

Ne vem no.

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Vprašaj računovodkinjo, v katerem zakonu ali predpisu piše, da ne sme zvišati cene?
Naty

MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

[quote="romč"]Ja Mirko on že dobi rabat za nabavljeno robo. In normalno, da je tisti rabat njegov - ga ne daje naprej kupcu.

Samo zaračuna pa po takšni ceni kot je nabavil brez rabata.

Tisto ceno pa nič ne viša, ker mu je prejšnja računovodkinja rekla da ne sme.

Ne vem no.

LP[/quote]

Računovodkinja je svetovala narobe. On lahko ceno postavi točno tako kot jo je trg pripralvjen plačati pa četudi material dobi zastonj.

Računovodkinja naj svoje mnenje utemelji z zakoni.
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ja vbistvu če on zaračuna material z delom, to se pravi da na račun napiše eno postavko naprimer radiator z montažo, je logično da se ne ve koliko je material.

Meni so rekli, da če napišeš na račun:
- radiator z montažo - lahko višaš ceno saj nobeden ne ve koliko je;

če pa napišeš na račun:
- radiator
- montaža
Tako pa ne moreš. Ne vem no.

Vprašala sem tudi na nek rač.servis in so mi tako rekli.
Odgovori