Nov plačni sistem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Referent
Novinec
Novinec

Nov plačni sistem

Odgovor Napisal/-a Referent »

Kam v nov plačni sistem boste uvrstili svoje referente (strokovne delavce), ki vodijo upravni postopek - samostojno odločajo po ZUP (dejanska zahtevnost del za najmanj VI. stopnjo izobrazbe) in to za delavce, ki imajo samo V. stopnjo izobrazbe in vrsto dodatnih znanj.
Opravljanje tako zahtevnih del (odločanje na I. stopnji po ZUP) referenti opravljajo že vrsto let in so na takšno zahtevnost bili postavljeni s strani delodajalca.

Kam v plačni sistem boste uvrstili takšne delavce sami?
V kateri plačilni razred ste prevedli njihova delovna mesta, za koliko razredov bodo napredovali in v kateri osnovni plačilni razred (brez predhodnih napredovanj) bodo prišli po novem?
Koliko znaša njihov osnovni količnik (brez predhodnih napredovanj) in plača - v bruto?
miha2002
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a miha2002 »

Virant je govoril za enaka dela enako plačilo. Sedaj pa se je izkazalo, da je to le govoričenje. To smo že ugotovili v vzgoji in izobraževanju, kjer imajo računovodje priznano samo VI. stopnjo, delajo pa isto kot v drugih področjih javnega sektorja. Sedaj bi bil čas, da se pravilno ovrednosti zahtevnost delovnih mest. Odločanju po ZUP-U zahteva odgovornost. Sedaj bi dejansko morali ovrednotiti, kakšne zahtevnostno stopnjo nosijo te odločitve. Če ste že ugotovili, da je VI. stopnja (če je resnično) potem bi ga morali dati tja. Je pa ena stvar. Eni so se morali učiti za VI. stopnjo, drugi pa so prišli s V. stopnjo (tu sedaj ne mislim tistih, ki imajo že po 20 let delovne dobe) pa bodo imeli isto plačo.
Zato morate premisliti o odgovornosti in zahtevnosti posameznega delovnega mesta.

Sicer pa, če je Virant že predpisoval te C,D,I,J... potem bi lahko naredili enotno sistemizacijo, ne pa da se sedaj vsak odloča ali bo refernt po ZUP-u V. ali VI. stopnja!
Referent
Novinec
Novinec

miha2002, JA se povsem strinjam s teboj.
Niti v sanjah ta plačni sistem ne bo predstavljal "pravičnega" in predvsem istega plačila za dela z isto zahtevnostjo, saj se nam vse bolj dozdeva, da glede na to, da vsako področje v javnem sektorju dela svojo sistemizacijo delovnih mest, pri čemer pa vsakemu uporabniku (isto kot prej!) daje možnosti, da svoje delavce uvrsti kamor jih pač želi (eni bodo to pač naredili moralno, drugi spet ne).
Zdaj, tisti, ki se bodo pobrigali in zavzeli za svoje delavce, ter jih končno tudi pravično plačali za zahtevnost del, ki jih opravljajo, bo tako vredu. Tisti, ki jim bo pa vseeno, bodo pa naredili brez kančka slabe vesti zopet tako, da bodo vodilna delovna mesta ostala ali pa zopet postala bolje plačana, nižja delovna mesta bodo pa za eno pikico bolje plačana.
Zakon je pač zopet napisan tako, da dopušča sto in eno varianto.

Potem pa se lahko samo vprašamo, ali sploh ima ta zakon kakšen smisel, če spet vsak dela po svoje. To je zelo daleč od tega, da bomo za isto zahtevnost del v vseh panogah javnega sektorja plačani isto, in zelo daleč od tega, da se bo razmerje med najvišjo in najnižjo plačo zmanjšalo. Praksa bo sicer pokazala svoje, ampak vse smernice (vsaj v nekaterih panogah javnega sektorja) kažejo tako.
Žal, spet ...slabo za ene, dobro za druge. Za katere bo pa slabo se pa tako ve.
bolha03
Novinec
Novinec

Kako daleč ste z novimi plačami ?

Odgovor Napisal/-a bolha03 »

Kar na to temo se bom navezal....
Kako daleč ste s podatki za prevedbo (simulacijo) ?
Ste anekse že izpisali ?
Se boste uspeli držati predvidenega roka za anekse v avgustu ?

Kaj pa izplačilo plač za avgust v začetku septembra ?
So vam programske hiše že pripravile programe, razen tistega zasilnega sistema za poročanje direktorskih plač ?

Pa še kdo (delovno mesto) je operativno vnašal v excelove tabele ?

V pogovoru z ostalimi opažam precejšnje težave, kljub vehementnim deklaracijam MJU, da vse teče po planu :shock:

Pa še to izgleda, da to operativno po večini delajo računovodje (ob vseh ostalih obveznostih :() vsaj na zavodih z do 100 zaposlenimi.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Moram reči, da smo se s prevedbo približali koncu, pilimo še samo detajle. Prevedbo je naredila kadrovska služba, računovodstvo se v to ni poglabljalo, bodo se poglabljali sedaj, ko bo potrebno narediti prvi obračun po novem. Programerji so baje že spacali nov program, niso ga še prinesli v test, skoraj malo dvomim da bo program brezhibno delal glede na to da je potrebno sila enih evidenc, poračunov itd itd....
Aneksev še ne pišemo, imamo pa pripravljene. Problemi so, ker določena vprašanja še niso dokončno rešena (nekaj se zatika okrog prenosov napredovanj trenutno). Mene bolj kot sama prevedba ksrbi prvi obračun, ki bo po novem in bo poleg tega vključeval še poračun..... Tudi za sodelavce, ki pridejo k nam v službo po 1.8., še zadeve niso jasne......
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

no, vsaj nisem edina... takšnih problemov z eno samo plačo še nisem imela.. progrmerji niti pod razno niti ne mignejo... res bi mi prišla prav kakšna pomoč :(
Referent
Novinec
Novinec

Ali morda kdo ve, kakšno so posledice, če delavec ne podpiše aneksa, ker se ne strinja z razporeditvijo po novem plačnem sistemu.
Vem, da to ne zadrži izplačila plače po novem sistemu.
Ampak, kaj pa to pomeni za delavca? in
Kako ukrepa delodajalec v tem primeru oz. kaj mora narediti, da pride do izplačila plače po novem.
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

tiana napisal/-a:no, vsaj nisem edina... takšnih problemov z eno samo plačo še nisem imela.. progrmerji niti pod razno niti ne mignejo...
A zdaj smo pa mi vse krivi? :D

Jaz sem začel proračunske plače programirat že daljnega '05 (ali mogoče '06).
Ampak vsak mesec so se nekaj pravila spreminjala, novi predpisi, nihče ni vedel kaj in kako,
kdaj bo, če sploh bo, tako da sem konec 2006 rekel "k*rc vas gleda"
in se nehal s proračunci ukvarjat.
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

se globoko opravičujem, če sem te užalila ;) mislila sem moje programerje ;)
Odgovori