Nakup vozila na s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

koliko je meni znano, se davčna zapikuje v osebna vozila.

njihova logika je taka - če imaš tovorno vozilo, potem je sigurno za službo. v nekaterih naših podjetjih niti ne vodijo kilometrine za ta tovorna vozila. ko je prišla davčna inšpektorica, se je zapičila samo v osebna - pot, datum, zakaj, kdo. morali smo ji kopirati za vsak prevožen kilometer dokumentacijo - če sem napisala nabava materiala - sem morala imeti krito s kakšno dobavnico istega dne.

glede tovornih vozil - mi nismo pisali. tako ali tako se je uporabljalo vozilo cca 95% samo za službene namene.

torej - če imate pri bajti tudi osebno vozilo, potem jaz ne bi komplicirala. s tovornim opravljamo službene zadevščine, z osebnim pa gremo na izlet na morje...

kot so že omenili - če ste davčni zavezanec ali ne - pri osebnem vozilu se ne odbija ddv - niti od avta, niti od bencina, niti od... pri osebnem vozilu je potrebno izkazovati kilometrino, ker se potem na koncu leta upošteva koliko stroškov je na podjetje in koliko privat.

tovorno vozilo - če ste davčni zavezanec, pa se odbijajo davki od vsega, kar je povezano z tem vozilom - avto, bencin, stroški vzdrževanja.
če niste davčni zavezanec - potem gre celoten znesek računa v davčno priznane stroške.

ker si sp ne izplačuje plače, tudi nima bonitete. (če nimam prav, naj me kdo popravi)
Odgovori