Štipenddiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DECO
Računovodja
Računovodja

Štipenddiranje

Odgovor Napisal/-a DECO »

S.p. bi rad štipendiral sina svojega delavca. Zanima me, če je za štipendiranje potrebno izpolnjevati kakšne pogoje in kako je z davčnim priznavanjem štipendije kot stroška.
DECO
DECO
Računovodja
Računovodja

Sem si na forumu že prebrala kako je s štipendiranjem. Ker s.p. potrebe ni dal v razpis, me vseeno zanima ali lahko štipendijo da ali ne. Če ima kdo glede tega konkretne izkušnje z davkarijo. Ali je potrebno tudi za ta izplačila izpolnjevati kakšen REK?
DECO
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Štipendijo lahko da, vendar ni davčno priznan strošek. Če bi potrebo dal na razpis bi pa bil priznan strošek. Ne, REKA ni.
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Pri kontrolah, ki so bile s strani DURS nismo imeli problemov, da štipendije ne bi bile davčno priznan strošek. Vsaj ne do sedaj. Zakaj zasebnik ne bi smel štipendirati lastnega otroka, sosedovega bi pa lahko?
anba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a anba »

Za leto 2008/2009 zadeva še ni zamujena. Morate se prijaviti na http://www.sklad-kadri.si/ nato si ogledate 50.javni razpis, kjer je med drugim tudi navedeno, da je potrebno prijavo oddati do 15.9.2008 (tudi v primeru, da ne zaprošate za sofinanciranje). To je podlaga za davčno priznani strošek štipendije.

Jaz sem se zanimala glede dačvnega priznanja na DURS-u, kjer so mi davčne inšpektorice zagotovile, da bodo tudi vnaprej gledali, če je bila narejena prijava sedaj na Javni sklad. Seveda pa mora biti smer študija ustrezna dejavnosti, ki jo s.p. ali družba opravlja. Torej če so štipendisti družinski člani bo preverjanje toliko bolj natančno, kar pa ne pomeni, da ne bo priznano, če bo zadoščeno vsem kriterijem, ki so:
- prijava na Javnem skladu
- sklenjena pogodba o štipendiranju
- ustrezna smer študija glede na dejavnost
- vsako leto dokazilo o tem, da je bil letnik študija uspešno zaključen
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se ne strinjam glede obvezne prijave na javni razpis - noben predpis tega ne določa.
Verjamem pa, da bodo inšpektorice tako trdile in ukrepale (če se bomo pustili). lp
anba
Računovodja
Računovodja

Se strinjam z vami, starči, vendar je včasih tudi praksa tista, ki dokazuje, kaj je potrebno storiti.

Saj vsi delamo to zaradi višje inštance, kajne? Drugače tega sploh ne bi počeli. :wink:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Tako je. lp
DECO
Računovodja
Računovodja

OK. Še je čas, da se prijavi na razpis. Ko pa je enkrat štipendija razpisana, se na ta razpis prijavi več kandidatov. So potem neka pravila, kdo je bolj upravičen do prejema štipendije (npr. dohodek staršev, učni uspeh,...) ali s.p. lahko po želji podeli štipendijo? Da ne bi prišel v položaj, ko bi moral potem štipendijo podeliti nekomu drugemu.
DECO
anba
Računovodja
Računovodja

Meni so na javnem skladu odgovorili, da je to čisto informativno in da ne dajejo nobenemu podatkov.

Lahko pa preverite na tel.št. 01/434 10 80. Če dobite kakšno informacijo javite, nas vse zanima.
Odgovori