Vodenje enostavnega knjigovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikec85
Novinec
Novinec

Vodenje enostavnega knjigovodstva

Odgovor Napisal/-a pikec85 »

Torej, zanima me od A do Ž ...

Ali za to potrebuješ posebno knjigo, ali ej dovolj le zvezek? Program - v mislih sem imel ***-ov ***?
Račune najbrž spravljaš, ali je dovolj "šparat" le njihove zneske in številke?

Zanima pa me za popoldanski s.p. - cca 10 računov na mesec, okrog 700 - 800 €
Aja, pa kilometrov bom dosti naredil ... kako je s tem?

Pa še kakšen nasvet. vas starih mačkov v tem ;)

lp
pikc
Voda je življenje, vendar sam nisem riba!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če imate enostavno knjigovodstvo, morate voditi knjigo prihodkov in odhodkov ter knjigo ostalih terjatev in obveznosti. Ni nujno, da knjigo kupite v knjigarni, lahko si naredite tabelo v zvezek ali na računalniku v Excelu, važno je samo, da zagotovite vse potrebne podatke.
Račune, in to originalne, je potrebno obvezno hranit za primer kontrole.
Za opravljene kilometre z osebnim avtomobilom lahko pišete potne naloge in jih evidentirate med stroške.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
pikec85
Novinec
Novinec

torej, to lahko delam sam ...
za izračun dohodnine ipd, pa lahko dobim računovodstvo, da mi to oni naredijo ...

na kaj moram še paziti?

aja, še to .. prodajal bom alkohol (žganje) ... kako to vpliva na davke, dohodnino ipd.

lp
pikc
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Glede na način vašega pisanja (nikakor vas nočem podcenjevati) vam predlagam, da si računovodski servis najdete pred začetkom. Da vam razložijo pravila, nastavijo evidence, potem pa lahko poskusite sami. Naj vam ne bo žal denarja za to, kajti kazni za nepravilnosti so danes lahko zelo visoke.
Lp
DECO
pikec85
Novinec
Novinec

DECO napisal/-a:Glede na način vašega pisanja (nikakor vas nočem podcenjevati) vam predlagam, da si računovodski servis najdete pred začetkom. Da vam razložijo pravila, nastavijo evidence, potem pa lahko poskusite sami. Naj vam ne bo žal denarja za to, kajti kazni za nepravilnosti so danes lahko zelo visoke.
Lp
Se opravičujem za moj prvi vtis.
Rad bi spoznal kako na legalen način tržiti nalivke. Ker sem star okrog 20 let se mi zdi normalno, da najprej povprašam na internetu. Pričakoval sem, kako bi rekel, vsaj malo več. Bom pa poslušal vaš nasvet in se spotoma ustavil še na GZS-ju, da se pozanimam o podrobnostih.

Lp
Pikc
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Kako na legalen način nekaj tržiti, boste morali še koga drugega vprašati, ne samo računovodje. Zato se kar obrnite na kakšno obrtno zbornico, tam obstajajo sekcije za posamezne dejavnosti in vam bodo gotovo kaj več vedeli povedati. Ko boste vedeli kako in kaj, pa lahko glede obdavčitve in računovodstva spet povprašate tukaj. Drugače se pa strinjam z Deco.....za začetek naj vam ne bo žal denarja, ker vam bo računovodja obrazložil temeljne stvari, mogoče v dveh treh urah, in boste knjige lahko vodili potem sami.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
pikec85
Novinec
Novinec

Hvala za vaš trud in dobro voljo. Se tipkamo ko bom mel malce več podatkov.

lp
pikc
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Glede na to, da boste tržili alhkohol se morate pooučiti tudi o posebnih pravilih glede tega. Ali boste alkohol samo "preprodajali" ali tudi proizvajali ali uvažali.

Potrebno je namreč vedeti kaj tudi o trošarinskem davku. Če boste kupovali pa se morate pozanimati ali se vam splača vključiti v sistem DDV. Potem morate voditi tudi te evidence....

Ni tako enostavno kot ej videti na prvi pogled....

Sicer pa kaj so to nalivke :?: ta izraz in alkohol mi nekeko ne gre skupaj. :svprasaj:
pikec85
Novinec
Novinec

Nalivki so v bistvu žganje z borovnicami, z robidnicami, ipd.

Sam žganja nimam, zato ga moram kupiti pri kmetu. Jaz nato le naberem te gozdne sadeže in zelišča, potem pa to žganje nalijem čez (zato nalivki!).

Kot osebno dopolnilno dejavnost lahko nabiram gozdne sadeže in zelišča in jih prodajam, vendar po mojem mnenju nalivkov ne morem proizvajat za nadaljno prodajo; še vedno čakam odgovor iz e-uprave.

Ker trenutno delam v gostinstvu poznam HACCP sistem in ga bom verjetno moral imet, saj gre konec koncev za živilo - ni pa toliko strožji, ker ni hrane vmes. Vsaj predvidevam, da je tako.

Problem se pojavi tudi pri skladiščenju ipd., vendar ne bi tu o tem.

Zanima me le, o katerih davkih se moram pozanimat - v bistvu bom le "prepordajal" alkohol, ki ga bom pred tem oplemenitil.

Tako, upam da je malce bolj jasno!

lp
pikc
Odgovori