Kam knjiŽiti?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
belissa
Začetnik
Začetnik

Kam knjiŽiti?

Odgovor Napisal/-a belissa »

Prosim, če mi pomagate kam v knjigi prihodkov/odhodkov (enostavno knjigovodstvo - ročno knjiženje) knjižiti naslednji dve zadevi:

1. nabava mašince za brušenje verig (70 eur)
2. nabava mašince za krajšanje oz. podaljševanje verig (250 eur)

Hvala ža v naprej!
belissa
Začetnik
Začetnik

Naj pojasnim, da me pri tej ročni knjigi bega predvsem to, da je samo en stolpec mišljen za razne materiale .... tu naj bi se knjižil pisarniški material, material potreben za servis, drobni inventar in še kaj verjetno .... se mi zdi kar malo premalo ločeno ....

Ali torej prav razmišljam, da gre to v to rubriko materiala?
Če bi imela več stroškov na razpolago, bi ga dala kot drobni inventar (orodje pod 500 eur) ....
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Ja, tu. Prav zato naj bi bilo enostavno knjigovodstvo, ker so vsi stroški bolj združeni. Je pa meni bolj enostavno dvostavno knjigovodstvo, ker je kontni plan bolj razdelan in je stroške bolj enostavno opredelit.
Lp
DECO
belissa
Začetnik
Začetnik

Deco hvala za potrditev mojega razmišljanja.... bom pa poskusila izvedet ali si lahko v excellu naredim to knjigo prihodkov/odhodkov in z malo bolj razčlenjenimi stolpci stroškov, ker je tako bolj pregledno vse skupaj ....
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Lahko si jo naredite v kateremkoli programu, le da zagotavljate ustrezne evidence. Excel ima prednost pred ročnimi evidencami, saj ni potrebno seštevati "peš", možnost sortirajna podatkov je večja. Poljubno lahko razširite tabelo še z kakšno dodatno kolono z raznoraznimi opombami, da si olajšate delo konec leta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
belissa
Začetnik
Začetnik

Mirko Hvala za odgovor.... to sem želela vedeti, če lahko naredim to evidenco tudi v excellu!
Sem klicala na davčni urad, pa nekako nisem prišla do prave osebe, ki bi mi lahko svetovala;

Hvala še enkrat, ker to kar precej olajša delo na koncu leta ja in ni potem toliko razčlenjevanja in preseštevanja kaj gre kam ....

Lep in uspešen dan še naprej! :)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Glede knjige p/o v excellu :

kako je to združljivo z osnovnimi pravili knjigovodstva, da mora biti vodeno tako, da se ne da popravljati za nazaj? lp
belissa
Začetnik
Začetnik

Starči imate po eni strani prav ja.... se pa pojavi dvom;
- tabela v excellu se da tudi zaklenit kot delovni zvezek in s tem preprečiti popravljanje za nazaj, čeprav ne vem kako je to sprejemljivo
- prav tako se da pa tudi kupit novo ročno knjigo in prepisati na novo, če je treba ....
Odgovori