Pozdravljeni!
Zanima me v kakšnem času mora delavec sporočiti, da bo imel bolniško?
V kakšnem času mi mora po zaključku bolniške prinest bolniški list?
LP!
bolniška
Moderator: Mirko Zbačnik
V primeru, da je vaš delavec iz dela odsoten zaradi bolniške ( ni iz vašega vprašanja jasno, ali je obvestil delodajalca o nastopu bolniške ali ne), zato je težko podati natančen odgovor, kajti 1. odstavek 3. alineea 111. čl. ZDR prav: " delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi , če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in mogel storiti." Iz tega menim, da je delavec dolžan najkasneje peti dan odsotnosti , obvestiti delodajalca o vzrokih odsotnosti iz dela: bodisi bolniški stalež, družinske razmere in podobno. Kot delodajalec morate spoštovati predpise in ne prehitro ukrepati zoper delavca. V vednost vam še posredujem primer iz sodne prakse: VDS sodba Pdp 1578/2005 Če delavec delodajalca ni obvestil o tem, da mu je priznan bolniški stalež, to ne predstavlja hujše kršitve obveznosti iz delovnega razmerja, zaradi katere bi bilo mogoče izredno odpovedati pogodbo o zaposlitvi po 2. alinei 1. odstavka 111. člena ZDR . Sicer, bolniški list, naj bi delavec izročil delodajalcu za vsak mesec bolniškega staleža posebej , in sicer najkasneje 5 dni, pred obračunom plače za pretekli mesec. Svoje mnenje sem predložila tako, kot sem razumela vaše vprašanje. Lp - TITA
Osebno imam danes ginekološki pregled, kar sem delodajalcu povedala že pred tremi tedni in je rekel, da bomo uredili zadevo. Prejšnji teden je rekel, "da bomo pa videli, kaj bo, če greš na bolniško??!!", da si lahko vzamem pol dneva dopusta...
Kaj lahko storim? Zdravnik mi je rekel, da mi bo napisal odsotnost zaradi zdravstvenih razlogov, vendar mi delodajalec pravi da ga to ne zanima.
Spadamo med manjše gospodarske družbe. Kaj sledi, če si namesto dopusta, vzamem bolniško? Kako lahko ukrepa zoper moj bolniški list?
Hvala za odgovor, Lejla
Kaj lahko storim? Zdravnik mi je rekel, da mi bo napisal odsotnost zaradi zdravstvenih razlogov, vendar mi delodajalec pravi da ga to ne zanima.
Spadamo med manjše gospodarske družbe. Kaj sledi, če si namesto dopusta, vzamem bolniško? Kako lahko ukrepa zoper moj bolniški list?
Hvala za odgovor, Lejla
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Prijavite ga inšpektoratu. Delodajalec ga je potreben. Bolezen ni vaša želja in vaš delodajalec dela le na tem, da še bolj zbolite. On lahko le upa, da se njemu kaj takega ne more pripetiti. Za kontorlo pravilnosti ob ravnanju bolniške, v kolikor sumi da ga izkorišate, ima na voljo druge inštitute. Plača je se obračunava skladno z zakonodajo in nikakršnih "kazni" za boleznine ni. protiustavne so celo stimulacije za bolniško, ki so se jih in se jih še poslužujejo. V primerih, ki jih poznam, so se izkazali dobri na krajši rok, dolgoročno pa poraz za podjetje in bolnike.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko