Pobot ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Pobot ddv

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Prvič sem se srečala z naslednjim primerom: podjetje je nekaj mesecev zapovrstjo imelo v DDV obračunu presežek DDV. V določenem mesecu izkaže obveznost, vendar obveznosti ne plača, ker za to zadoščajo prej nabrani presežki, ki jih podjetje ni zahtevalo za vračilo. Potem pa šele čez tri mesece dobim od davčne pobot, s katero so pobotali obveznost za DDV s presežki. Zanima me, ali bi morala ob oddaji DDV, kjer je izkazana obveznost, kakorkoli sporočiti davčni, da to pobotajo, ali enostavno čakam, da se tega sami spomnijo? Da ne bi računali kakšnih zamudnih obresti, to me skrbi.......
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Imeli smo enak primer, in nam je DURS sam poslal obvestilo o pobotu, res je trajalo več kot tri mesece. Lp - TITA
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

DURS sam naredi pobot. Ni potrebno nič posebej
oddajati. Včasih želijo imeti DDV knjige od obdobja
ko je bil presežek. meni je referentka rekla, da v primeru
če pobot presega 1.000€.
Če to potrebujejo pokličejo.
d.o.o.
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a d.o.o. »

Zavezanec je konec januarja 2008 izkazoval presežek DDV ( oddano brez zahtevka za vračilo) v znesku 3200 eur.
Na podlagi inšpekcijske odločbe je moral plačati 3900 eur na dan 17.3.2008. Ker sem vedela, da ima presežek , sem klicala referentko in jo vprašala, če lahko plačam le razliko - 700 eur. Njen odgovor je bil pritrdilen.
Sedaj pa moramo plačati zamudne obresti, ker je bil pobot narejen delno 30.4.08 in delno 23.5.08 ?

Se vam zdi to pravično?

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Pravično sploh ni - ker bi moral Durs pobot izvesti pravočasno.
Morda je formalno prav - po ZDAVP -, ker obveznost po odločbi verjetno ni iz DDV.
Na vsak način pa je svinjarija, ker Vas je referentka zavedla. Na telefonske izjave se tako ni kaj zanesti.

Jaz bi se lpritožil - ne zaradi izjave referentke, ki je ne morete dokazati (ali morda pač?), temveč zaradi neažurnega pobota DURSA. lp
d.o.o.
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a d.o.o. »

Obveznost po odločbi je iz DDV- ja. Vse se dogaja na isti kartici.

Kam naj se pritožim, na generalni urad? Namreč referentka pravi, da ona pobote dela na podlagi obvestila iz generalnega urada.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Nimam izkušenj z zamudnimi obrestmi - ste zanje dobili odločbo? lp
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Pobot ddv

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Jaz pa imam takole:
mi smo imeli od januarja do junija preplačilo ddv-ja in sem z junijsko oddajo zahtevala vračilo ddv-ja. Takoj me je poklicala moja kontrolorka iz DURSA in sem ji morala skenirati vse fakture iz katerih je bila razvidna nabava osnovnih sredstev.
V mesecu juliju smo imeli zopet preplačilo ddv-ja vendar nisem zahtevala vračila.

Za mesec avgust pa imamo sedaj doplačilo, ki pa sedaj presega za 900,00 EUR preplačilo iz meseca julija. Ali sedaj konec avgusta nakažem samo razliko in bodo potem oni poslali sami pobot ali naj jih o tem obvestim svojo kontrolorko na DURSU.

Že vnaprej se zahvaljujem za vaš odgovor!
KAMILICA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KAMILICA »

Pozdravljeni,
vi si v svojih evidencah sami vodite koliko presežka imate iz prejšnjih obdobij in koliko razlike vam ostane za plačilo iz naslova teh presežkov. Tako računovodje naredimo takšen pobot že ob koncu meseca-saj drugače ne vemo koliko ddv-ja je potrebno plačati. Durs pač naknadno pošilja ta obvestila, ki meni služijo le za kontrolo.

lp
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Jaz naredim pobot konec meseca, nakaže se razlika, nato samo skontroliram z DURS, ko pošljejo pobot. Do sedaj nisem imela problemov.LP
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

hvala za odgovor
dziger
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dziger »

sami naredijo pobot- DURS, doplača se le razlika