Minimalna plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nctrade
Novinec
Novinec
Kraj: Škofljica
Kontakt:

Minimalna plača

Odgovor Napisal/-a nctrade »

Spoštovani

imam naslednji problem, ki pa za mojega delodajalca to očitno sploh ni.
Zaposlen sem pri s.p.-ju, ki ima v najemu franšizo( to pomeni da mu franšizodajalec nakazuje moj OD- se pravi da je s.p. samo neke vrste posrednik. Stvar je sledeča:
11.9. mi poteče pogodba za določen čas v kateri je bil naveden znesek osnovne plače 544,79€ bruto.V novi pogodbi je naveden isti znesek 544,79 €.Ker pa se je s 01.08. minimalna plača zvišala na 589,19 € sem s.p.-ja opozoril, da je znesek v pogodbi prenizek in da naj ga popravijo.Naslednji dan me je obvestil, da mu je franšizodajalec podal odgovor da je minimalna plača od 01.08. 566,02€ in nikakor 589,19.Ker se s tem nisem strinjal sem sam klical osebo, ki je pripravila pogodbo in so mi povedali, da nismo upravičeni do minimalne plače v znesku 589,19 zato, ker nam izplačujejo stimulacijo za pridnost. Če te stimulacije ne bi dobivali, potem bi nam morali izplačevati zajamčeno minimalno plačo.
Po njihovi razlagi torej bolj si priden manjšo plačo si zaslužiš.

Moti pa me še nekaj.Moja računovodkinja mi je dejala da se mora dodatek na delovno dobo obračunavat na podlagi plače, torej če je že plača narobe obračunana logično sklepam, da je posledično tudi dodatek.

Gre za franšizodajalca, ki ima več kot 250 enot po Sloveniji in več kot 2000 zaposlenih.

Za odgovore oz. vaša mnenja bom zelo hvaležen.

l.p., Niko
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

1. minimalna plača je minimum kar nekomu pripada. razen, če je bila obračunana bolniška - pa še tukaj mora delodajalec plačati prispevke na razliko do minimalne plače.

2. dodatek na delovno dobo je 0,5% na eno leto delovne dobe.
obračunava se na osnovno plačo. torej, če je minimalna plača napačna, potem je tudi dodatek na delovno dobo.

3. sicer pa: če vam pogodba poteče 11.9.2008 - ste upravičeni da greste na zavod za zaposlovanje in ste upravičeni, da prejmete denarno nadomestilo. nekaj časa. točno koliko denarja prejmete ne vem. ampak dvomim, da veliko manj kot zdaj.

in še delate na črno... oziroma si v tem času poiščete normalno službo, ki ne bo gledala na to, da je treba delavcu plačati 23 eur več...

(se opravičujem za takšen odgovor, ampak mi gredo delodajalci na živce s svojim izkoriščanjem... včasih imam občutek, da se vračamo v dobo suženjstva - minimalna plača je pa samo diplomatski način te besede.... in pa delavci, ki jamrajo (nič osebnega!!) kak so boge plače. če si priden, se sigurno nekje najde nekaj, samo j**** moraš imet, da greš iz službe in najdeš nekaj bolj ugodnega. denar je, samo pobrat ga je treba)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se strinjam z Manco.

Dodatek za malo heca na "denar je, samo pobrat ga je treba":
ameriški ekonomisti so izračunali, da se ne splača pobrati s tal najmanjšega njihovega kovanca - v osmih urah ne nabereš za minimalno plačo.
Odgovori