Otvoritvena stanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
polona a
Nov član
Nov član

Otvoritvena stanja

Odgovor Napisal/-a polona a »

Pozdravljeni!

Prosim za pomoč.Katera začetna stanja iz leta 2007 moram vnesti v leto 2008? A izhajam iz bilance stanja 2007? Npr. sknjižim obveznost za plačilo ddv (dec.2007) na konto 260 in obveznost za plačilo davka od dobička na konto 264...?
Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Otvoritev leta je dejansko zaključek letaa po ugotovitvi rezultata. Med drugim so odprte postavke tudi DDV, davki, ki do 31. 12. še niso bili plačani, čeprav se nanašajo na prehodno leto.

Davek od dobička bo "odprt" na pirmer še za akntacijo, ki jo boste plčali v januarju, enako DDV in tudi plače in prispevki.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Nočem se delat pametna, a vendar se mi porajata dve vprašanji:

1. Prenos začetnega stanja šele 7.9.? Kaj niste v letu 2008 še ničesar knjižili? Jaz že začenjam razmišljati kakšna bodo končna stanja, dobiček, kako ga zmanjšati...

2. A vam program ne prenese avtomatsko končnih stanj v novo leto?
DECO
polona a
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a polona a »

Nisem dovolj pojasnila zadeve. Prijatelj me je prosil, če mu vodim papirje in mi prinesel lanske bilance. Imam odprt s.p. in ravno sem kupila nov program.Nekaj znanja že imam, vendar se s tem problemom soočam prvič. Glede dobička ni problema in gre za zelo majhen s.p.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Če je prijatelj v 2007 vodil knjige sam (enostavno knjigovodstvo), morate biti pozorni na to, da v kolikor decembra 07 ni prijavil spremenjenega načina vodenja, morate tudi v 2008 voditi enostavno knjigovodstvo. Če pa mu je vodil drugi servis (dvostavno knjigovodstvo), je pa najbolje, da vam dajo svoj izpis stanja na dan 31.12. in odprte postavke oz. stanja na kontih samo prepišete.
Lp
DECO
Odgovori