Pdpz in rek-1

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Pdpz in rek-1

Odgovor Napisal/-a anba »

Firma plačuje zaposlenim kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje; oziroma določen znesek plača firma, določen pa zaposleni.

Zanima me ali preverjate pri posameznikih, da ne presežejo cenzusa, ki je naveden v 2. točki prvega odstavka 44. člena. Po tej določbi se premije za PDPZ, ki jih za račun delojemalca plačuje delodajalec izvajalcu pokojninskega načrta, ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, vendar največ do zneska, ki je nižji od naslednjih dveh zneskov:
• 24 % obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delojemalca (pri ugotavljanju tega zneska se upoštevajo prispevki od izplačanih prejemkov v koledarskem letu),
• 2.390 eurov.

Katere zneske vpišete v REK-1 pod zap.št. 802 - znesek, ki plača firma, znesek, ki plača delavec ali oboje? Kaj vpišete potem, če določeni znesek PDPZ za posameznika preseže cenzus naveden v 44.členu Zakona o dohodnini?
V individualne REK-e se ti podatki ne vpisujejo, kolikor je meni znano ali pač? V katerih primerih pa se vpisujejo v individualne REK-e - takrat ko ima posameznik individualno zavarovanje? Alli so potem vpisani tudi v REK-1 ali se ti dve postavki izključujeta?

Ogromno vprašanj. Ali kdo ve za literaturo, ki bi razjasnila te nejasnosti?
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Sigurno imate izkušnje iz tega področja.

Kaj jih niste pripravljeni deliti?

Manjka mi samo še nekaj delčkov, da dobim celo sestavljanko.
Odgovori