Obračun plače tujcu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojca83
Začetnik
Začetnik

Obračun plače tujcu

Odgovor Napisal/-a mojca83 »

Pozdravljeni,
zanima me, na kaj moram biti pozorna pri obračunu plače tujcu, ki smo ga zaposlili. Prvič se srečujem s takim obračunom. Kako pa naj najbolj prikažem njihove ure, kajti delajo po 10 ali več ur dnevno, vendar bi jim raje zvišala stimulacijo, da nebi plačevali nadur, malico pa bi jim dali tudi npr. 6,12 eur.

Prosim za pomoč,
Hvala
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: Tujcu oz. nerezidentu pri obračunu plače ne vpoštevate splošne olajšave. Za nerezidenta se šteje vsaka tuja oseba, ki v RS ne prebiva več kot 183 dni ( Zakon o dohodnini). Po izteku 183 dni lahko tujec uredi svoj status oz. pri DURS vloži zahtevek za ureditev statusa rezidenta. Na podlagi te odločbe se plača enako obračunava kot za naše državljane oz. rezidente. Glede stimulacije odloča delodajalec , katero lahko obračunate tudi tujcu oz. nerezidentu. Prehrana se enako obračuna kot za vse zaposlene, pri tujcu ni omejitve za izplačilo prehrane. Od 1.8.2008 maximalni znesek iz uredbe je 6,12 € ( tako, kot ste navedla). Mogoče še kdo? Lp-TITA
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Kaj pa glede tega, če mu najameš sobo ? Ta znesek, ki ga plačaš za najemnino ti gre normalno v strošek, njemu pa obračunaš boniteto pri plači?

Ali prav razmišljam?

:ssram:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: V primeru, da bo družba obračunavala delavcu boniteto, bodo vsi stroški iz naslova najema sobe, davčno priznani odhodek ( zaradi pravila 2. odstavka 30. člena ZDDPO-2). Lp - TITA
mojca83
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mojca83 »

Hvala in lep sončen pozdravček.
Lp Mojca
Odgovori