dodatek

Moderator: Mirko Zbačnik

matejka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a matejka »

Hvala lepa za odgovore. Pozabila sem vam povedat, da so vodilni delavci dobili dodatek na njihove bruto plače!!!!!:mad:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Eno pripombo. V svoji firmi imam 3 zaposlene in plače imamo toliko, kolikor nam "skup pride". To pišem v zagovor delodajalcem, ki niso vsi "koze" in "kozli". Moje "srnice" so ob vikendih proste (le redko, ob res veliki nuji, pomagajo), jaz pa malokdaj. Se strinjam, da se dodatek MORA DATI NA obstoječo plačo, če je dobiček primeren in so k njemu pripomogli tudi delavci. Kadar pa ni (konkurenca je surova) in ti država predpiše, koliko boš dal za plače, je pa drugo. Če še delavci to ne razumejo in mislijo, da ti denar kar sam vkup leti (jaz imam svoje delavske pravice, drugo me ne briga, za to imamo "kozo"), se pa včasih počutim zelo :sad:. Takrat se spomnim na mojega pokojnega ata, ki je večkrat rekel: "Kdor je predober, je oslu podoben!"

Predlagam, da greste med "koze", saj naša država dobro podpira zasebno podjetništvo (sem brala v cajtengah).

Pa brez zamere, prosim, in lep vikend vsem! Alena
matejka
Novinec
Novinec

Draga Alena
Mislim, da si nisi prebrala mojega zadnjega obvestila.
Lep pozdrav!
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Ne mi zamerit, prosim, Matejka, tudi ti nisi razumela mojega sporočila. Poskusi iti med "koze" pa boš videla, kako to izgleda, ali pa se včlani v drug "hlev", kjer bo prijaznejša "kozja komanda". Res nočem nikogar omalovaževati, me pa zelo moti stalno "šimfanje" čez delodajalce,ne da bi se kdaj poskusili v tej vlogi. Vsakdo ima tudi to možnost. Potem se pač svobodno odloči, ali bo "srnica" ali "koza", nobena vloga pa nima samo pozitivnih ali samo negativnih plati. Pa še enkrat brez zamere! Alena
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a Andre »

Lep dan vsem :)

V našem podjetju pa nismo nič zniževali plač. Direktorju sem povedala da tako mora bit, ali pa bomo v davčnem prekršku. Dejala sem mu, da je škoda denarja, ki bi ga dali za kazen zaradi teh par jurjev.
Na srečo je razumevajoč in je semo rekel naj naredim tako, da bo prav za vse - tudi za davčno. In sem dodatek prištela k brutu, tako kot mora bit.
Naš direktor je dober, ga moram pohvalit 8-). Včasih pa tudi zelo tečen (sem tudi jaz kdaj), ampak seper delodajalec. :D

LP

Andreja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Menim, da je vse odvisno od medsebojnih odnosov v podjetju. Kjer so ti porušeni, se pojavljajo koze in kozli - na obeh straneh (odvisno, koga vprašate).

LP, Mirko
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Ja, ni lahko biti koza :???:

Malo iz teme...
Pri nas se res trudimo, da je vse narejeno tako mora biti in da vsi dobijo vse, kar jim pripada. Vam povem, da mi velikokrat kdo od kolegov podjetnikov reče, da smo neumni in da smo kot socialna ustanova, ker to dejansko izkoriščajo. Ampak pravice so pravice. Tudi plače imajo delavci precej višje od tistih po kolektivni pogodbi. Dokler bomo to lahko izplačevali... Pa je to pri nekaterih bolj enostranska zadeva - "plača mi pripada, če kaj delam dobro ali slabo ali sploh ne, premajhna je, ...". Za intermezzo - proizvodni delavci (nekateri še OŠ nimajo dokončane) imajo neto plačo od 115.000 do 145.000 SIT + vse kar pripada zraven in regres. Jih čisto nič ne briga, da gre zadnji tolar za plače (da je mir v hiši) namesto v investicije, kar nas bo kmalu začelo tolčt po glavi, pa bomo vsi skupaj veselo na zavodu.
Tole pa pišem, ker mi je pred eno uro eden od naših "sončkov" dvignil pritisk do maksimuma - že dve leti je na bolniški, dobil je regres za lani in letos in solidarnostno pomoč za dolgotrajno bolniško. In zdaj je prišel, da hoče odškodnino za dopust, ker ga lani ni koristil (delal ni pa niti en dan!) :shock::mad::mad:

Se opravičujem, ker to ne sodi sem, ampak sem morala spustiti ventile...
-----------------------------------------

Žal mi je, da so na tak način izplačali dodatek. Očitno ste že pred tem imeli plačo toliko nad kolektivno pogodbo, da so lahko sedaj toliko spustili osnovo.
Ne pozabite - nič ni 100% pošteno in vedno imamo izbiro. Dejstvo je, da s plačo nismo nikoli zadovoljni. Lahko pa se v službi potrudimo in napredujemo, lahko zamenjamo službo, lahko se samozaposlimo.... Vse pa ima svoje dobre in slabe lastnosti. Jaz si včasih rečem, da bi raje imela nižjo plačo, pa da grem ob treh domov in pozabim na službo, ne pa da živim za firmo 24 ur na dan in da sem imela v osmih letih najdaljši dopust 3 delovne dni + vikend.

Zanima pa me, kako veste, da so vodilni dobil dodatek na prejšnje plače? Plače v gospodarstvu niso javne.
adarja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a adarja »

Sploh pa imajo vodilni ponavadi individualne pogodbe. tem pa dodatek ne pripada.

lp:???:
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

V današnjih razmerah ni lahko biti ne "koza" in ne "srnica". Mislim, da se najdejo "črne koze" in "črne srnice", pa ne vse v en kup metat. Tudi sama sem včasih jezna na mojega direktorja potem pa vidim, da le ni tako slab. Njegovih obveznosti pa si vseeno ne bi rada na "križ" dala.
Lep vikend!
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Saj vem, da sem že zoprna, ampak samo še tole opombo adarji: jih imajo (individualne pogodbe in s tem praviloma večje ugodnosti), če jim znese! Tako je, kot pravi pika1. Zdaj pa predlagam, da preklopimo na manj stresne teme in si pomagamo vsak po svoje - pa še vedno pošteno do drugih. Lep pozdrav - Alena.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bravo vsem, ki zagovarjate tudi delodajalsko stran. Veliko je poštenih, nimajo prostih dni, uric... . Žal na vse mečejo slabo luč posamezniki, ki si tega mesta ne zaslužijo.

Lep vikend
matejka
Novinec
Novinec

Odgovor: ker sama obračunavam plače. Danes pa mi je šefica rekla, da nam je znižala bruto plačo, da smo prihranili pri davku na bruto plače.
Hvala vsem za odgovore.
Odgovori