Tiha družba

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MariborDrake
Novinec
Novinec

Tiha družba

Odgovor Napisal/-a MariborDrake »

Sem družbenik v tihi družbi. Zanima me:
-ali lahko nosilec družbe sklepa idividualne pogodne s posameznimi družbeniki in jim s tem zagotavlja pravice, ki jih družbeniki, ki nočejo podpisati enakih pogodb, nimajo in to brez soglasja vseh družbenikov, ali lahko nosilec družne sploh sklepa kakršne koli individualne pogodbe brez soglasja vseh družbenikov,
-ali mora noslilec družbe družbenikom zagotavlat enake donose oziroma ali lahko nosilec družbe z individualnimi pogodbami pozameznim družbenikom deaje višje donose kot tistim, ki takšnih individualnih pogodb ne želijo podpisati,
-če tiha družba že leta dosega le simbolične dobičke ter nosilec družbe družbenikom izplačuje donose, ki ne dosegajo niti višine inflacije, pri tem pa se sam vozi z lukuznimi vozili si gradi razkošne vile in ima sam na kupe denarja, ali lahko družbeniki zahtevajo, da jim pojasni od kod pridobiva premoženje - družbeniki namreč sumimo, da si nosilec družbe na različne načine prisvaja dobiček, kar pa je praktično nemogoče dokazati,
- ali lahko nekaj družbenikov od nosilca družbe zahteva, da skliče sestanek, kjer bi se zbrali vsi družbeniki, saj nosilec družbe po mojem mnenju s individualnimi pogodbami le manipulira z družbeniki, o kakšnem skupnem sestanku pa noče niti slišati?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Zelo zapletena vprašanja, ki po moje zahtevajo tudi pravno znanje.
Pod tretjo točko (vile in kupi denarja ter hkrati minimalni dobički) vam pa svetujem, da kot družbenik zahtevate in naročite neodvisnega revizorja, ki ga kot družbenik določite sami (da ne bo povezan z direktorjem) in naj vam pregleda poslovanje, predvsem stroške družbe ter vam izdela neodvisno poročilo.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
smaragd5
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a smaragd5 »

Tihi družbenik ima pravico od nosilca tihe družbe zahtevati prepis letnega poročila in vpogled v poslovne knjige in knjigovodske listine. Če nosilec tihe družbe zahtevi tihega družbenika ne ugodi, lahko na zahtevo tihega družbenika sodišče odloči, da se mu izroči prepis letnega poročila ter predložijo poslovne knjige in njigovodske listine. Pravice vpogleda v listine se ne morejo tihemu družbeniku izključiti niti omejiti.
Nena
Odgovori