Sem bolj nova na področju plač, zato bom raje vprašala kot pa da naredim kaj narobe.
Delavec ima po pogodbi 690,00 € bruto, na to mu pripada še 15,5% na delovno dobo. Tako znaša njegov bruto od katerega se obračunajo prispevki in neto plača 796,95€.
Po novem se mu plača poviša za 3,9%. Iz 690,00€ se mu poviša na 716,91, na to se obračuna še 15,5% na delovno dobo in pride njegov novi bruto 828,03€.
Ali razmišljam pravilno? In ali mu moram obvezno povišati plačo za teh 3,9%, glede na to, da ima plačo večjo od minimalne?
Hvala za odgovor!
Povišanje plač
Moderator: Mirko Zbačnik
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Mislim, da nimate prav. Ker smo bili tudi pri nas v dvomih, sem prosila za pojasnilona ZDS:
Za 3.9 % se povečajo izhodiščne in najnižje osnovne plače po KP, ne pa osnovne plače delavcev. Če je delavčeva plača višja kot izhodiščna plača
glede na tarifni razred, v katerije razporejen, mu plače niste dolžni povečati.
Osnovna plača delavca ne sem biti nižja kot izhodiščna plača! Zato smo na slabšem tisti delavci, ki imamo osnovne plače višje od izhodiščnih, saj nam delodajalci niso dolžni povišati plače dokler naša plača ne pade pod izhodiščno!
Torej najprej preverite, v kateri tarifni razred je delavec razporejen, če pa se delodajalec strinja s povišanjem pa mu plačo le povišajte!
Za 3.9 % se povečajo izhodiščne in najnižje osnovne plače po KP, ne pa osnovne plače delavcev. Če je delavčeva plača višja kot izhodiščna plača
glede na tarifni razred, v katerije razporejen, mu plače niste dolžni povečati.
Osnovna plača delavca ne sem biti nižja kot izhodiščna plača! Zato smo na slabšem tisti delavci, ki imamo osnovne plače višje od izhodiščnih, saj nam delodajalci niso dolžni povišati plače dokler naša plača ne pade pod izhodiščno!
Torej najprej preverite, v kateri tarifni razred je delavec razporejen, če pa se delodajalec strinja s povišanjem pa mu plačo le povišajte!
slava