prekinitev delovnega razmerja, porodniška in odpovedni rok

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fjola
Novinec
Novinec

prekinitev delovnega razmerja, porodniška in odpovedni rok

Odgovor Napisal/-a fjola »

Pozdravljeni,
novembra se mi izteče porodniška. Z delodajalcem sva ustno dogovorjena, da se ob koncu porodniške delovno mesto zapre in prekinemo delovno razmerje. Ali mi pripada cel dopust, koliko ga moram koristiti še v tem podjetju in kako je z odpovednim rokom? Najraje bi se v podjetje vrnila samo po delovno knjižico, zato bi dopust koristila med odpovednim rokom. Delodajalec je namreč želel, da dam sama odpoved pred začetkom porodniške, na kar nisem pristala. Zdaj pa mi je na uho prišlo, da naj bi še en mesec delala in "počistila" zadeve delavcev, ki so opravljali moje delo med mojo porodniško, nato bi delovno mesto zaprli...Za kar pa razumljivo nimam motivacije... Čaka pa me tudi že nova služba. Mi lahko kdo svetuje?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Predlagam, da vi date redno odpoved delovnega razmerja (ni treba navajat zakaj), v kateri navedete, da boste v času odpovednega roka izkoristili dopust.
Dopust vam pripada cel, če boste zaposlena pri tem delodajalcu še več kot pol decembra; obvestilo o dolžini dopusta ste morali prejeti do 31.03., če ga niste, je delodajalec v prekršku. Pripada vam tudi cel regres, če boste zaposleni več kot pol decembra. V nasprotnem primeru vam pripada sorazmeren del dopusta in regresa pri tem in ostanek pri drugem delodajalcu. Morda ste ga že prejeli?
Odpovedni rok je odvisen od zakona in kolektivne pogodbe; morda vam piše v pogodbi, minimalen je 1 mesec, max. pa 3 mesece (92. člen ZDR - Uradni list 42/2008 in 103/2007).
Odpovedni rok se šteje od naslednjega dne po vročitvi odpovedi (nujno vam mora delodajalec podpisat prejem odpovedi, tako da jo naredite v dveh izvodih, enega vam podpiše in datira, enega pa pustite njemu) in sicer vsi dnevi, delovni in nedelovni. Dopust pa je samo v delovnih dneh. Preračunajte in tempirajte vročitev odpovedi tako, da ne boste niti dneva delali, pa bo.
Poleg tega pa lahko morda tudi del dopusta prenesete k novemu delodajalcu - vprašat ni greh. Zavedajte pa se, morate dva tedna izkoristit še letos, drugače vam propade, drugo pa lahko izkoristite do 30.06.2009, če se dogovorite z novim delodajalcem za prenos več kot sorazmernega dela dopusta.

Mirjana
Odgovori