Izstavitev računa v tujino - normiranec
Moderator: Mirko Zbačnik
Izstavitev računa v tujino - normiranec
Prosim za pomoč.... torej imam s.p. kot dopolnilno dejavnost, normiranec,... in ko izstavim računa slovenskemu podjetju upoštevam normirane stroške in plačnik računa mi pri plačilu odvede akontacijo dohodnine. Vse jasno!
Zdej pa zaplet. Dobil sem eno full fajn stranko v Nemčiji, s katero imam namen v naslednjih mesecih sodelovati. Zdej me pa zanima, kaj bi mi svetovali glede izstavitve računa. Da bo od te firme zahteval, da mi pri plačilu računa odvede dohodnino skoraj težko verjamem. Ali jo po plačilu računa lahko sam? Kako (če niso fizična oseba)? Kaj pa glede samega računa ali mora vsebovati še kaj drugega kot slovenski račun (razen prevoda jasno)?
Prosim za pomoč, ne znajdem se ravno s tujci! lp, Mitk
Zdej pa zaplet. Dobil sem eno full fajn stranko v Nemčiji, s katero imam namen v naslednjih mesecih sodelovati. Zdej me pa zanima, kaj bi mi svetovali glede izstavitve računa. Da bo od te firme zahteval, da mi pri plačilu računa odvede dohodnino skoraj težko verjamem. Ali jo po plačilu računa lahko sam? Kako (če niso fizična oseba)? Kaj pa glede samega računa ali mora vsebovati še kaj drugega kot slovenski račun (razen prevoda jasno)?
Prosim za pomoč, ne znajdem se ravno s tujci! lp, Mitk
tako kot je slovenski kupec vam obračunal in potem sam nakazal dohodnino ter poslal REK na davčno...
vi naredite sami obračuna za nemca. dohodnino pa sami plačajte. in pošljite rek.
imate storitve? so storitve opravljene v sloveniji? če so, po moje ne bi bilo problem. davčni je bolj kot ne samo važno, da ona dobi denar...
vprašajte na davčni - gospo virtualno svetovalko vido. in tisto kar bodo odgovorili mora držati dve leti ali koliko...
vprašanje je pa spet kaj bo nemec hotel - mi smo imeli stranko, ki je morala prijaviti,da je davčni zavezanec... seveda se ji je dolgoročno splačalo...
vi naredite sami obračuna za nemca. dohodnino pa sami plačajte. in pošljite rek.
imate storitve? so storitve opravljene v sloveniji? če so, po moje ne bi bilo problem. davčni je bolj kot ne samo važno, da ona dobi denar...
vprašajte na davčni - gospo virtualno svetovalko vido. in tisto kar bodo odgovorili mora držati dve leti ali koliko...
vprašanje je pa spet kaj bo nemec hotel - mi smo imeli stranko, ki je morala prijaviti,da je davčni zavezanec... seveda se ji je dolgoročno splačalo...
Nemec
Gre za storitev... prevod besedila... in storitev je opravljena v Sloveniji. Vprašal sem Vido pa se ji ne sanja. Sem pa tudi na davčno povprašal, bom videl če bom dobil kakšen pameten odgovor. A je pri teh REK2 obrazcih potreben kakšen poseben sklic, sam namreč nisem še nikoli odvajal akontacije dohodnine....
V obrazcu je podračun 01100-8441494776, je dovolj da samo to vnesem?
Sicer je tu pojasnilo samo mi ne pomeni kaj dosti:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... ca_rek_2a/
Hvala za vsakršen nasvet!
lp, Mitk
V obrazcu je podračun 01100-8441494776, je dovolj da samo to vnesem?
Sicer je tu pojasnilo samo mi ne pomeni kaj dosti:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... ca_rek_2a/
Hvala za vsakršen nasvet!
lp, Mitk
Vida da ne ve? pa ni ona tista, ki bi naj nam pomagala?
glede nakazila - če kaj ne vem, pokličem na davčno in mi tam povedo kam nakazati.
saj morate imeti svojega referenta.
jaz imam recimo svojega za prispevke. ona mi pove transakcijski, ponadavi je v sklicu vaša davčna in še en sklic. sigurno vam mora referentka povedat. oziroma za sp sem celo dobila odločbo na kateri transakcijski nakazovati in kateri sklic gre kam...
če ne gre drugače - vprašajte ono drugo slovensko podjetje, ki vam nakazuje, na kateri račun so nakazali.
z davčno se vse da rešit, vi samo rešite to, da boste delali za nemca in da vam bo plačeval.
glede nakazila - če kaj ne vem, pokličem na davčno in mi tam povedo kam nakazati.
saj morate imeti svojega referenta.
jaz imam recimo svojega za prispevke. ona mi pove transakcijski, ponadavi je v sklicu vaša davčna in še en sklic. sigurno vam mora referentka povedat. oziroma za sp sem celo dobila odločbo na kateri transakcijski nakazovati in kateri sklic gre kam...
če ne gre drugače - vprašajte ono drugo slovensko podjetje, ki vam nakazuje, na kateri račun so nakazali.
z davčno se vse da rešit, vi samo rešite to, da boste delali za nemca in da vam bo plačeval.
Morda bo tole v pomoč:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... _odhodkov/
in še povezava na obrazec:
http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 3-0000.PDF
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... _odhodkov/
in še povezava na obrazec:
http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 3-0000.PDF
"Vida da ne ve? pa ni ona tista, ki bi naj nam pomagala?"
Lani ni bilo odločbe za dohodnino niti do konca novembra. Na vprašanje je odgovorila: Odločbo boste prejeli najkasneje do 31.10. !
Toliko o blond virtualnih svetovalkah, pri čemer si ne upam trditi, kateri od teh dveh parametrov bolj vpliva na kvaliteto odgovorov.
PS Pojasnilo (za nekatere, da ne bo spet ogenj v strehi) : šala, ampak žal samo zadnji stavek - vprašanje in odgovor sta resnična.
Lani ni bilo odločbe za dohodnino niti do konca novembra. Na vprašanje je odgovorila: Odločbo boste prejeli najkasneje do 31.10. !
Toliko o blond virtualnih svetovalkah, pri čemer si ne upam trditi, kateri od teh dveh parametrov bolj vpliva na kvaliteto odgovorov.
PS Pojasnilo (za nekatere, da ne bo spet ogenj v strehi) : šala, ampak žal samo zadnji stavek - vprašanje in odgovor sta resnična.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Mirko Zbačnik napisal/-a:Vida je včasih življenjka. Na vprašanje, katerega naj pa izberem, odgovori: Vsak si želi nekoga ob sebi.
res?
jaz je nisem še nikol nič vprašala, ker grem direktno na ustanove, ki naj bi vedele... referenti na davčni se tudi izmotavajo, če je slučajno kaj bolj pekočega... zadnjič je pa moji šefici na davčni rekla, da naj vpraša vido... in sem sedaj izvedela, da ji ni dala odgovora...