Dnevnice v sloveniji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sicko1
Novinec
Novinec

Dnevnice v sloveniji

Odgovor Napisal/-a sicko1 »

CAO

nikjer se nisem zasledil, kako je z dnevnicami v sloveniji. Ali moras da dobis izplacano dnevnico v oddaljenem kraju kjer delas prespati, ali dobis dnevnico tudi v primeru ce se vsak dan vozis v kraj kjer je registrirana firma.

Moj primer: Firma je registrirana v Kranju, delamo pa v Mariboru. Zdej mi je pa sef reku, da mi ne more placat dnevnic, ker smo se vsak dan vozili. ali je to res zakonsko predpisano ali ne

Mi prosim kdo pomaga

se najraje bi imel ce mi kdo posle link do natancne obrazlozitve tega.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Dnevnice pripadajo za službeno potovanje. Če je vaša narava dela takšna, da se vsak dan odpeljete v drug kraj na delo in se dnevno vračate v kraj, kjer prebivate, potem vam ne pripadajo dnevnice, ampak povračilo stroškov za prehrano. To vam določa 4. člen Uredbe p davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Uradni list RS št. 7/08). Uredba sicer določa, da se v navedenem primeru dnevnica ne šteje kot davčni strošek. Delodajalec vam sicer lahko plača dnevnico namesto povračila prehrane, vendar se mu strošek ne šteje kot davčno priznani oziroma mora obračunati boniteto (davke in prispevke) od razlike nad zneskom prehrane, za kar pa verjetno ni zainteresiran, zato se sklicuje na navedeno Uredbo. Poglejte še malo svojo kolektivno pogodbo.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se strinjam z Naty.
V takih primerih bi bilo morda bolje, če ste zaposleni za to, zahtevati možnost prenočevanja na terenu. Zlasti pri gradbenih delih v sezoni, ko se dela od jutra do mraka, ni nekajurno cijazenje sem in tja ter vstajanje sredi noči ravno optimalen način za "obnovo psihofizičnih sposobnosti". lp
sicko1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sicko1 »

Najlepsa hvala za trud. Ni ravno najleps slisat to kar slisim, vendar ok
Odgovori