bolniška pred porodniški....nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marija21
Novinec
Novinec

bolniška pred porodniški....nujno

Odgovor Napisal/-a marija21 »

Lepo pozdravljeni,

rok imam 3.1.2009. Torej nastopim porodniški dopust 2.12.2009. Na bolniški sem od 10.09. in imam potrjeno do 8.10. torej manj kot 30 dni, nato grem v službo za en teden, ker imam veliko za podelat in narediti zamenjavo z novo sodelavko in nato sva se z doktorico dogovorili, da me ponovno pošlje na bolniško. Torej od 17.10. dalje ostanem na bolniški do konca (2.12.) ko pričnem s porodniško. 14.11. se nato izteče 30 dni in od tu naprej me plačuje zavod in ne več delodajalec.

Moje vprašanje je....ali se mi za september in oktober obračuna še normalna plača, ali se nato vse skupaj spremeni, glede na to, da bom na bolniški več kot 30 dni. To me zanima zato, ker sem imela lansko leto veliiiiko manjšo bruto plačo kot letos in me skrbi,da mi bo šla nižja osnova v osnovo za porodniško nadomestilo.
Kako se obračuna te mesece??

Hvala za vaš odgovor in lep dan,
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Od 30. delovnega dneva se vam obračuna nadomestilo plače na podlagi preteklega leta (refundacija). Ker ne boste na bolniški več kot 30 delovnih dni (predvidevam, da se vam bo nova bolniška pričela znova), se vam nadomestilo plače obračunava na podlagi tekočega leta (v kolektivni pogodbi je določeno kako (ali na podlagi zadnjih treh mesecev ali zadnjega meseca - odstotek je tudi odvisen od kolektivne pogodbe)).
marija21
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marija21 »

Najlepša hvala za vaš odgovor, vendar nečesa še vedno ne razumem. Ali se štejejo samo delovni dnevi? Torej do 30 dni seštevamo samo delovne dni - se pravi je to 6 realnih tednov??

Ko bom cel november na bolniški ali bom za november dobila še celo plačo (90 % bolniške) ali bom prejela refundirano vsoto lanskega leta?? Ali to vsoto lanskega leta dobi nazaj le podjetje, jaz pa prvi mesec dobim še celo plačo?

Hvala še enkrat in lep dan
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

30 delovnih dni do začetka refundirane bolniške, 30 navadnih dni do komisijske obravnave vaše bolniške - to sta dve različni stvari.

Refundacije pa ne dobite vi, pač pa podjetje, ki vam izplača nadomestilo.
Bolniška do 30 dni je 80% od povprečja prejete plače za pretekle tri mesece, nad 30 dni pa je 90% od osnove preteklega leta.
Če ste lani imela manjšo plačo, bo bolniška manjša, mislim pa, da gre v osnovo za porodniško plača, ki bi jo dobila, če bi delala.

Mirjana
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

-->Če ste lani imela manjšo plačo, bo bolniška manjša, mislim pa, da gre v osnovo za porodniško plača, ki bi jo dobila, če bi delala.

Žal že dolgo ni več res. V osnovo za porodniško gredo izplačila od katerih je plačan prispevek za starševsko varstvo. Torej seštevk plač, bolnišk, božičnica - izplačila zadnjih 12 mesecev pred vložitvijo vloge.

Je pa res, da vlogo vložimo lahko več kot 60 dni prej. To pomeni, da če imate rok januarja greste dencembra na porodniško in vložite lahko že konec oktobra vam gre v povprečje plača izplačana vključno s septembrom. to potem ne zajema zadnjega obdobja ko bo izplačana znižana bolniška.

Bo pa zajemalo plače od septembra lani do avgusta letos ( izplačilo okotber- september ).
Te plače si seštejte z morebtino 13. plačo in božičnico vred ( brez regresa ) in delite z 12 pa boste dobila bruto osnovo za porodniško.
Odgovori