Neopredmeteno sredstvo-delni račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Neopredmeteno sredstvo-delni račun
Podjetje kupi rač.program, ki bo instaliran postopoma.Prejme račun v višini 30% celotne vrednosti(z ddv), čez en mesec bo račun še za drugih 30%, čez dva za ostanek.DDV od prvega računa si lahko odbije takoj, od drugega takoj po prejemu drugega računa..
Kako pa je s knjiženjem in obračunom DDV?
Če bi bilo to opredmeteno OS, bi knjižili na konto 047, po prejemu vseh treh računov in dokončni uporobi pa bi prenesli iz kt 047 na kt 040.
Kaj pa pri nenopredmetenem OS? Uporabimo isti konto 047, potem pa na 003?Ker za neopredmetena OS še nisem zasledila konta za sredstvo v pridobivanju.
Če bi že sedaj prvi račun knjižili na 003, kasneje na istem OS povečali vrednost v višini drugega računa..bi anstal problem z obračunom amortizacije za to osn.sredstvo oz.z datumom pričetka amortizacije.
Kaj svetujete oz.kako ravnate?
Kako pa je s knjiženjem in obračunom DDV?
Če bi bilo to opredmeteno OS, bi knjižili na konto 047, po prejemu vseh treh računov in dokončni uporobi pa bi prenesli iz kt 047 na kt 040.
Kaj pa pri nenopredmetenem OS? Uporabimo isti konto 047, potem pa na 003?Ker za neopredmetena OS še nisem zasledila konta za sredstvo v pridobivanju.
Če bi že sedaj prvi račun knjižili na 003, kasneje na istem OS povečali vrednost v višini drugega računa..bi anstal problem z obračunom amortizacije za to osn.sredstvo oz.z datumom pričetka amortizacije.
Kaj svetujete oz.kako ravnate?
Tudi jaz sem imela podoben primer. Končno sem uspela dobit predračun (v začetku so mi izstavili delni račun). Sedaj ne vem kako je potrebno zavesti predračun. Se vpiše v knjigo računov (kot predračun)? Se potem normalno knjiži in upošteva pri DDV? Ko potem dobiš dokončen račun za celoten znesek, upoštevaš samo razliko v DDV? Kako tega poknjižiš, da potem nimaš podvojenih zneskov? Pri vseh zneskih knjižiš razliko ali mogoče kako zapreš predračune?
Najlepšša hvala za pomoč,
Najlepšša hvala za pomoč,
Sonja
-
febo
Predračun ne knjižite. Knjižite plačilo opravljeno na podlagi prejetega predračuna. Dobavitelj Vam mora za prejeto predplačilo izstaviti avansni račun. Po izdobavi blaga oz. opravljeni storitvi Vam izstavi račun. Avansni račun knjižite za potrebe DDV, po prejemu računa pa zaprete DDV. V primeru da sta avans in dobava v istem davčnem obdobju (isti mesec), avansni račun ni potrebno knjižiti, knjižite samo prejeti račun katerega zapirate z danim avansom.
Lp

Lp
Ponovno problem delnega računa
Tudi moj je promem je enak, le da jaz vidim še dodatnega, kako potem pri knjiženju celotnega računa spraviti noter (za avansne račune-oz.predračune) manjši znesek.
Lepo prosim, če lahko še kdo kaj svetuje.
Lepo spite!
Lepo prosim, če lahko še kdo kaj svetuje.
Lepo spite!
Sonja
-
febo
Uni, knjižite na 003 in po prejemu 3. računa začnite amortizirati.
Pri Vas larsamo, pa očitno nimate razčiščenih pojmov kaj je avansni račun. Račun knjižite normalno kot vsaki račun. Račun ne zapirate z avansnim računom, ampak s plačilom (danim avansom). Če je račun manjši od danega avansa, bo še ostal saldo na kontu avansa. Če je račun večji od danega avansa, bo saldo na obveznosti do dobavitelja. Avansni račun se knjiži samo za potrebe DDV in sicer kto 1600/2950 (znesek DDV iz avansnih računov). Ko dobite račun pa za znesek DDV na računu stornirate -1600/-2950 (DDV iz avansnih računov). Na ta način je saldo 1600=0 (vstopni davek ste že uveljavljali preko avansnih računov, oz. če je skupni znesek avansnih računov manjši od zneska računa, naredite enako rezultat pa bo DDV iz računa-DDV iz avansnih računov=znsek vstopnega davka za obračun.
Upam da sem napisal razumljivo.
LP

Pri Vas larsamo, pa očitno nimate razčiščenih pojmov kaj je avansni račun. Račun knjižite normalno kot vsaki račun. Račun ne zapirate z avansnim računom, ampak s plačilom (danim avansom). Če je račun manjši od danega avansa, bo še ostal saldo na kontu avansa. Če je račun večji od danega avansa, bo saldo na obveznosti do dobavitelja. Avansni račun se knjiži samo za potrebe DDV in sicer kto 1600/2950 (znesek DDV iz avansnih računov). Ko dobite račun pa za znesek DDV na računu stornirate -1600/-2950 (DDV iz avansnih računov). Na ta način je saldo 1600=0 (vstopni davek ste že uveljavljali preko avansnih računov, oz. če je skupni znesek avansnih računov manjši od zneska računa, naredite enako rezultat pa bo DDV iz računa-DDV iz avansnih računov=znsek vstopnega davka za obračun.
Upam da sem napisal razumljivo.
LP